De omstreden omvorming van de middenvijver in het Neerpedepark tot een recreatieve zwemvijver heeft na een stedenbouwkundige vergunning nu ook een milieuvergunning beet. Dat bevestigt Leefmilieu Brussel aan BRUZZ.
Zwemvijver Neerpede krijgt nu ook milieuvergunning
Lees ook: Anderlecht: het trauma van Good Move
Het Operationeel Plan voor Neerpede, dat in 2020 werd opgesteld door Leefmilieu Brussel en de gemeente Anderlecht, moet van het 400 hectare grote gebied een natuur- en recreatiepark maken. Het onderdeel van het plan om de Middenvijver om te vormen tot een natuurlijke zwemvijver stuitte bij heel wat bewoners echter al op fel verzet. Zij vrezen dat hun rust verstoord zal worden en wijzen op de milieuschade voor de site.
Op 26 februari besloot Urban.brussels desondanks toch een stedenbouwkundige vergunning af te leveren. Daarnaast moest echter ook nog een milieuvergunning worden toegekend. Daarvoor overlegde het agentschap Leefmilieu Brussel de voorbije weken met de gemeente Anderlecht om de voorwaarden voor het toezicht op de nieuwe zwemactiviteiten en de integratie ervan in het park op vlak van biodiversiteit, mobiliteit, netheid en veiligheid uit te klaren.
Uiteindelijk werd vastgelegd dat het er maximum 225 baders tegelijk in het water kunnen van mei tot september. Dat maximumaantal zal worden gecontroleerd door een begeleidend team van 8 tot 13 personen waarvoor Leefmilieu Brussel nog een private dienstverlener zal aanstellen. Daarnaast zal de badzone strikt worden omsloten om via een onthaalpaviljoen de toegang te controleren.
Beroep
In principe is met de goedkeuring van de milieuvergunning de laatste horde genomen om tegen 2025 met de werken te beginnen. Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) wil de zwemvijver graag openen voor het publiek in de zomer van 2026.
Die timing zal echter afhangen van de tegenwind die het project nog krijgt. Midden maart liet het Anderlechts gemeentebestuur al weten in beroep te gaan tegen de plannen uit onvrede over de vele vragen die blijven rond het beheer van de zwemvijver. Daarnaast liet ook de burgerbeweging Sauvegardons Neerpede, die al ruim 8.000 handtekeningen verzamelde tegen het project, weten in beroep te zullen gaan. “We wachten nog op de ontvangst van de milieuvergunning om deze meteen door te geven aan onze advocaat die het document zal bestuderen voor het beroep."
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Neerpede , zwemvijver , milieuvergunning
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.