Belga

Ex-Anderlechttrainer Brian Riemer aan de slag als bondscoach van Denemarken

© Belga
24/10/2024

Vijf weken na zijn ontslag bij Anderlecht heeft Brian Riemer een nieuwe job beet. De 46-jarige Deen is in eigen land benoemd tot de nieuwe bondscoach. Riemer is de opvolger van zijn landgenoot Kasper Hjulmand, die stopte na een tegenvallend EK.

Riemer werd al enkele weken genoemd als kandidaat voor de job van bondscoach in Denemarken. Hij zette bij de Deense voetbalbond (DBU) zijn handtekening onder een contract tot na het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Het eerste contact tussen beide partijen dateert al van begin augustus. De voorbije weken was Lars Knudsen de selectieheer ad interim van de Denen, die afgelopen maand in de Nations League verloren van Spanje (1-0) en een gelijkspel behaalden bij Zwitserland (2-2). Knudsen blijft aan als assistent.

Riemer werd op 18 september door Anderlecht aan de deur gezet na de 0-2-competitienederlaag tegen Racing Genk. Hij was 22 maanden hoofdcoach van paars-wit en kon in 76 wedstrijden 39 keer winnen. Vorig seizoen parkeerde hij de Brusselaars na een lange titelrace op de derde plaats.

Anderlecht plukte Riemer in december 2022 weg bij Premier League-club Brentford, waar hij de assistent was van zijn landgenoot Thomas Frank. Voordien was hij in eigen land assistent en jeugdcoach bij FC Kopenhagen.

'Bondscoach worden is een droom die uitkomt'

Riemer is erg gelukkig met zijn aanstelling. "Het nationale team is altijd het hoogste geweest voor mij", zei hij in een reactie op de website van de voetbalbond. "Ik heb als kind en als fan veel geweldige herinneringen aan de matchen in Parken (het nationale stadion van Denemarken en FC Kopenhagen, red.). Bondscoach worden van Denemarken is een droom die uitkomt. Ik ben enorm trots en vereerd."

"Tegelijkertijd voel ik me helemaal klaar voor de taak en ben ik enorm gemotiveerd," gaat hij verder. "Ik zal alles geven voor dit fantastische team en land, en samen met de spelers, de staf en alle Deense fans zullen we vechten om samen iets geweldigs te bereiken."

Bij de Deense nationale ploeg krijgt hij Anderlecht-spelers Kasper Dolberg en Anders Dreyer opnieuw onder zijn hoede. Ook Kasper Schmeichel (Celtic), die vorig seizoen bij paars-wit onder de lat stond, behoort er nog tot de selectie, net als Andreas Skov Olsen (Club Brugge).

Denemarken hoopt zich te plaatsen voor een derde WK-eindronde op rij. Dat lukte het land nooit eerder. Riemer staat voor het eerst aan de zijlijn als bondscoach van Denemarken voor de laatste twee wedstrijden in de groepsfase van de Nations League, op 15 november thuis tegen Spanje en op 18 november in en tegen Servië.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni