Belga

| Toma Nikiforov tijdens zijn eerste en enige kamp, donderdagochtend.

Olympische Spelen al na één kamp voorbij voor judoka Toma Nikiforov: 'Ik ben gedegouteerd'

© BRUZZ
01/08/2024
Updated: 01/08/2024 12.21u

Toma Nikiforov, de judoka uit Schaarbeek, is donderdagochtend meteen uitgeschakeld tijdens het judotoernooi op de Olympische Spelen. Nikiforov, die uitkomt in de categorie tot 100 kg kreeg drie bestraffingen van de jury.

De blessuregevoelige Nikiforov nam in Parijs voor de derde keer deel aan de Spelen. De Brusselse judoka haalde in Rio (2016) en Tokio (2021) telkens nog de derde ronde.

Donderdagochtend zat de jury, die de afgelopen dagen al de nodige kritiek kreeg wegens de vele discutabele beslissingen, ook Nikiforov dwars. In zijn kamp tegen de Kazach Nurlykhan (22ste op de wereldranglijst, een plaats lager dan de Brusselaar) werden drie bestraffingen wegens defensief vechten Nikiforov fataal.

Nikiforov, die eenendertig is, werd in 2015 wereldkampioen en won in 2018 de Europese titel.

Al van bij de start donderdagochtend was het duidelijk dat het een lastige kamp zou worden voor de Brusselse judo. Hij leek al snel een waza-ari tegen te krijgen, een beslissing die evenwel door de jury teruggedraaid werd. Toch bleef Nikiforov de bestraffingen opstapelen en na 3 minuten en 52 seconden werd hem dat fataal. Na een derde shido wegens onsportief gedrag moest hij de tatami verlaten.

"Nurlykhan heeft echt het perfecte profiel voor het hedendaagse judo", reageerde een erg teleurgestelde Nikiforov na afloop. "Hij is klein en zwaar en probeert de tegenstander in de val te lokken met valse aanvallen. Geen enkele van zijn aanvallen bracht mij echt in de problemen. Hij valt zelfs aan zonder handen, door zich te gooien en daarvoor zou hij bestraffingen moeten krijgen. Maar dat gebeurt niet en dus doet hij maar voort. Zo simpel is het."

*lees verder onder de foto

20240801_TOMA_NIKIFOROV_PARIJS_OLYMPISCHE_SPELEN.jpg

Belga

| Toma Nikiforov had na afloop geen idee wat de scheidsrechters hem precies verweten.

'Niet goed voor de sport'

De Brusselaar stelde zich de hele kamp vragen bij de scheidsrechterlijke beslissingen. "We begrijpen er niets meer van en zijn gedegouteerd. Het is zoals een werknemer die ontslagen wordt omdat zijn baas hem niet kan uitstaan. En ik ben niet de enige die het zegt. Alles ligt in handen van mensen die we niet zien, die zelfs op tv niet zichtbaar zijn. De scheidsrechter op de tatami is niet meer dan een marionet. Hij heeft oortjes in en ze fluisteren hem alles in. Dat is niet goed voor de sport. De spontaniteit is helemaal weg. Soms zien we nog mooie ippons, maar steeds minder. Het regent bestraffingen. Vaak zijn dat onbegrijpelijke beslissingen. Laat ons gewoon vechten, daarom zijn we hier, maar we hebben geen inspraak. Toen ik van de tatami ging, was iedereen aan het fluiten omdat niemand er nog iets van snapt. Vanwege die scheidsrechterlijke beslissingen is het vaak niet de sterkste die wint en dat gaat in tegen de geest van het judo."

Nikiforov won al medailles op elk belangrijk kampioenschap, behalve dus op de Spelen. "Los Angeles lijkt nog ver weg, maar ik heb er al zin in. Voor een judoka wordt het gezien de leeftijd echter steeds moeilijker. Bovendien ben ik al negen keer geopereerd. Ik doe alles voor mijn sport, maar nu ga ik de komende vier maanden niet meer op de mat komen en tijd doorbrengen met mijn gezin."

Toma Nikiforov was de vierde en laatste Belgische vertegenwoordiger in het judo. Gabriella Willems zorgde woensdag voor het hoogtepunt, met de bronzen medaille in de klasse tot 70 kilogram bij de vrouwen.

Olympisch Brussel

Nooit meer zullen de Olympische Spelen zo dicht in de buurt van Brussel zijn als de komende twee weken. Ontdek hier hoe de Brusselse atleten de Spelen de komende dagen beleven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sport , Olympisch Brussel , Toma Nikiforov , Olympische Spelen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni