Belga

| De Keniaanse Beatrice Chebet verbeterde het acht jaar oude meetingrecord op de 5.000 meter met een tijd van 14'09"82.

Records verbroken op Memorial Van Damme

© BRUZZ - Belga
15/09/2024

Tijdens de Memorial Van Damme werden meerdere meetingrecords verbroken. Faith Kipyegon en Beatrice Chebet uit Kenia zorgden voor nieuwe records op respectievelijk de 1.500 meter en 5.000 meter. De Belgische Elise Vanderelst eindigde als 11e in de 1.500 meter met een tijd van 4'01"26, waarmee ze haar Belgische record verbeterde.


Ondanks de koude temperaturen, die ook vrijdag invloed hadden op de atleten, werden er snelle tijden neergezet op de langere afstanden. Daarover berichten Sporza en Belga.

De avond begon met een eerbetoon aan de Brusselse atleten Kevin en Jonathan Borlée, die afscheid namen van hun sportcarrière van meer dan 16 jaar. Na hun afscheid wil Jonathan meer tijd met zijn gezin doorbrengen, Kevin wil vooral het leven vieren en genieten van de vrijheid.

De Keniaanse Beatrice Chebet, winnares van olympisch goud op zowel de 5.000 als de 10.000 meter in Parijs, verbeterde het acht jaar oude meetingrecord op de 5.000 meter met een tijd van 14'09"82. De olympisch kampioene klokte op de vijf kilometer in het Koning Boudewijnstadion in Brussel af in een tijd van 14:09.82. Daarmee verpulverde ze het meetingrecord van de Ethiopische Almaz Ayana (14:18.89) met meer dan negen seconden. Dat record stond sinds 2016 op de tabellen.

De Keniaanse Faith Kipyegon, drievoudig olympisch kampioene, verbeterde het 21 jaar oude record op de 1.500 meter met een tijd van 3'54"75. "Mijn doel was gewoon om te winnen en mijn eigen wedstrijd uit te voeren, zonder concrete chrono in gedachten, en dat is gelukt. Het is nu al de vijfde keer dat ik de Diamond League-eindzege verover. En ik kon ook genieten van de sfeer, die geweldig was," zegt ze.

De Belgische Elise Vanderelst eindigde als 11e in de 1.500 meter met een tijd van 4'01"26, waarmee ze haar Belgische record verbeterde. Het verloop van de race was gunstig voor haar; het tempo was snel, maar niet te snel. Hoewel ze twijfelde of ze nog op schema lag voor het Belgische record, bleek ze het toch te hebben verbroken. De Italiaanse Leonardo Fabbri brak het meetingrecord in het kogelstoten met een worp van 22,98 meter, waarmee hij onder andere drievoudig olympisch kampioen Ryan Crouser uit de Verenigde Staten versloeg.

De Nederlandse Femke Bol behaalde haar 24e Diamond League-overwinning op de 400 meter horden met een tijd van 52"45, na een derde plaats op de Olympische Spelen in Parijs. De Belg Eliott Crestan eindigde als vijfde op de 800 meter met een tijd van 1'43"75, opnieuw onder het record dat hij eerder dit seizoen brak. De Belgische Delphine Nkansa, die in Parijs studeert, evenaarde haar persoonlijk record in een extra 200 meter-race en werd derde.

Belgische atleten Thomas Carmoy, Timothy Herman en Elien Vekemans wisten hun beste prestaties van het seizoen niet te evenaren in het hoogspringen, speerwerpen en polsstokhoogspringen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni