De Belg kiest doorgaans voor een traditioneel menu tijdens de feestdagen. Gevogelte doet het goed, maar ook kreeft blijft populair. Wim Moors (28) weet er sinds een tweetal jaren alles van: hij trad in de voetsporen van z’n vader, de kreeftenbusiness in. “Toen ik veertien was stond ik al kreeften uit water van vier graden te halen, ik ben er dus echt mee opgegroeid”.
Lees ook: Winterberoepen (1): de etalageschilder
Het familiebedrijf van Wim, Canadian Gold Seafood, haalt de pas geleverde kreeften op in Melsbroek. Voor Wim en z’n vader is het dan zaak om de kreeften zo snel mogelijk in het depot van de afhandelaars te krijgen, om ze daar weer in het water te zetten en daarna (levend) te verpakken. De klok tikt, want hoe korter de keten, hoe groter de overlevingskansen van het dier.
De jaarlijkse drukte start traditioneel begin december al, maar de echte piek volgt twee dagen voor Kerst en Nieuw. Dan worden de kreeften besteld door de groothandels en verpakt. “Er zijn dagen dat wij twaalf à veertien uur op onze benen staan, dat zijn echt de laatste loodjes. Er is nog geen oudjaar geweest dat ik niét in slaap ben gevallen aan tafel (lacht)”. Pas rond tien januari wordt het wat minder druk.
Eindejaar is dan ook dé periode waarin Belgen kiezen voor kreeft op het menu. “De laatste weken van december zijn goed voor de helft van de omzet die wij op een jaar draaien, die komen er dus echt op aan”, zegt Wim. “De Belg eet traditioneel, is een Bourgondiër, een fijnproever en familiemens,” legt Wim uit. “Er wordt nergens in de wereld meer kreeft gegeten dan in België, met uitzondering van Canada.”
Zelf heeft Wim trouwens geen kreeft voorzien bij de feestdis. “Als je zelf duizenden kreeften door je handen ziet gaan, verliest het wel wat van zijn allure. Ik eet het zelf eerder in het babykreeftenseizoen (rond mei en juni, red): dan gooien wij er wel eens een paar op de barbecue bij mooi weer.”
Bent u wel één van de fijnproevers die kiest voor kreeft met oudjaar? Dan heeft Wim nog een tip voor u: "Kook de kreeft gewoon in bouillon, per 100 gram één minuut lang en laat ze daarna een beetje afkoelen. Kies trouwens voor een bouillon met zeker 2% zout. Daar wordt de kreeft zeker niet te zout van, integendeel" En wat erbij? "Ik kies zelf altijd voor een rouille en een goed Frans brood. Hoe simpeler hoe beter."
Lees meer over: actua
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.