Brussel kiest

Verzet tegen vliegtuigen in Sint-Pieters-Woluwe: wie legt de overvluchten aan de ketting?

© BRUZZ
11/09/2024
Updated: 11/09/2024 18.51u

In de laatste rechte lijn naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. In Sint-Pieters-Woluwe vormen de aanhoudende overvluchten uit Zaventem een bron van frustratie. Het is de meest 'overvlogen' gemeente van Brussel, maar protesten haalden tot nu toe weinig uit.

De voorbije twintig jaar protesteerde Sint-Pieters-Woluwe met de regelmaat van de klok tegen het beleid van de Vlaamse regering en de regelgeving rond vluchten van en naar de luchthaven van Zaventem. Niet onlogisch: Sint-Pieters-Woluwe is de meest 'overvlogen' gemeente van Brussel, in 2021 ging het om maar liefst 26.000 vluchten.

“Het is moeilijk om hier mensen uit te nodigen,” getuigt bewoonster Patricia Brunko Pateko aan BRUZZ, terwijl ze laconiek omhoogwijst als er met veel kabaal een Boeing vlak over haar tuin scheert. “Intussen check ik zelfs de windvoorspellingen voor ik iemand op visite vraag.” In mei nog wees de Hoge Gezondheidsraad op het verhoogde risico op negatieve gezondheidseffecten door overvluchten, zoals een verstoorde slaap.

Sint-Pieters-Woluwe is zich bewust van de problematiek. Tijdens het openbaar onderzoek naar de nieuwe Vlaamse omgevingsvergunning vroeg de gemeente dan ook om een verbod op nachtvluchten, een limiet op het aantal vluchten tot 220.000 vluchtbewegingen per jaar en een verbod op lawaaierige en vervuilende vliegtuigen. In totaal werden tijdens het onderzoek meer dan vijfhonderd klachten ingediend.

Gemeente-expert Steven Van Garsse licht de problematiek toe.

De protesten haalden tot nu toe weinig uit. Met de nieuwe omgevingsvergunning van begin dit jaar komt er weliswaar vanaf 2028 een vliegverbod van middernacht tot 6 uur 's ochtends, tegelijk wordt het plafond wel op 240.000 vluchten per jaar gezet vanaf 2032, waardoor een groeiscenario van 13 procent mogelijk blijft.

Stemming

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leeft de strijd tegen de overvluchten als thema. Met een resem andere gemeenten ging Sint-Pieters-Woluwe al in beroep tegen de vergunning. Zittend burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés) noemt zijn gemeente dan ook "de voortrekker van het Brusselse verzet."

Tegelijk besloot hij begin dit jaar zijn krachten te bundelen met de liberalen van Open MR en een gezamenlijke lijst te lanceren, waarmee hij zijn huidige coalitiepartners Ecolo en Défi aan de kant schuift. De zet verzwakt zijn positie in het dossier, aangezien CD&V tegen het beroep voor de milieuvergunning stemde en Open VLD zich onthield. Eerder verzette ook minister van Economie Sven Gatz (Open VLD) zich al tegen het gewestelijke beroep dat zijn collega-minister Alain Maron (Ecolo) wilde aantekenen.

In een reactie laat Cerexhe alvast weten dat zijn programma duidelijk is op dat vlak. "We zullen deze strijd verderzetten met grote vastberadenheid. Daaronder vallen ook alle juridische stappen die onze gemeente al ondernam."

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen neemt BRUZZ voor elk van de negentien gemeenten een groot dossier onder de loep. Eerder gingen we al naar Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek, Etterbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. Volgende week maandag volgt Oudergem.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni