In de kalender van feesten is deze nog niet in ons wereldje geslopen: Thanksgiving Day.
Culinair ontdekt: pompoentaart
Lees ook: Culinair ontdekt: kizwan
Dat is een Noord-Amerikaans evenement dat herdenkt dat de oogst binnen is, een moment waarop er dank wordt geuit aan de godheid, maar in de Amerikaanse mythe ook aan de oorspronkelijke bewoners van het continent, die de Europese indringers hadden geholpen bij het bewerken van de grond en het aanleggen van een voorraad voor de aankomende winter. Het feest wordt in de VS gevierd op de vierde donderdag in november, dit jaar dus de 23ste. In Canada viert men een maand eerder.
Men eet die dag in de regel gerechten met ingrediënten die de settlers aantroffen in hun nieuwe land: zoete aardappel, kalkoen, maïs, sperzieboontjes, kraanbessen (cranberries), courgettes (summer squash) en pompoen.
“Zelfs pompoensoep, met of zonder peterselie en geraspte kaas, gaat op den duur vervelen”
De halloweengekte bij ons bracht de mode mee om een pompoen voor de deur te leggen, maar iedereen is het er vandaag over eens dat dit spillen is met gezonde groente, en dus laakbaar. Je kunt die pompoen ook gewoon opeten, zelfs na een paar weken voor de deur, als het er niet op heeft geregend of gevroren. Pompoenen bewaren lang. De meeste mensen koken er dan soep van. En daar is niets mis mee. Maar zelfs pompoensoep, met of zonder peterselie en geraspte kaas, gaat op den duur vervelen. Een alternatief is die absolute must met de Amerikaanse Thanksgiving: pompoentaart.
Hak uw pompoen van een goede kilo in gelijke parten. Haal de pitten eruit en leg de stukken op een bakplaat met de schil naar onderen en bak bij een oventemperatuur van 220 °C, ongeveer 30-40 minuten – test met een priem of ze zacht zijn. Laat koelen, trek er de schil af en plet het moes in een kom. Voeg daarbij enkele lepels kristalsuiker (wit of bruin), 20 dl room (Amerikanen gebruiken gecondenseerde melk), drie eieren, enkele snuiven gember, gemalen nootmuskaat, kaneel en kruidnagel, kortom: speculaaskruiden. Goed homogeen mengen. Ik was wat gul met het gemberpoeder, en eigenlijk was dat best smakelijk!
Maak een kruimeldeeg 'zoals gewoonlijk' (ook kant-en-klaar te koop), rol dat uit na enkele uren in de koelkast te hebben gerust. Druk voorzichtig aan in een taartvorm en bak eerst 'blind' in de oven bij diezelfde 220 °C gedurende een kwartuur. Haal de taartkorst dan uit de oven, Stort er de pompoenvulling in en tril die goed glad (de luchtbellen eruit). Terug in de oven gedurende een veertigtal minuten, maar nu bij 180 °C. Als een priem in de vulling er droog uitkomt, is de taart goed. Versier met een wolkje slagroom. Ik kreeg complimenten.
Culinair Ontdekt met Nick Trachet
Lees meer over: Brussel , Column , Culinair Ontdekt met Nick Trachet , pompoentaart , Thanksgiving day , zoete aardappel , kalkoen , pompoen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.