Juan Cuadrado en James Rodriguez. Colombia. Het mooie aan wereldkampioenschappen is dat de voetballiefhebber nieuwe sterren ontdekt, de afgang van wereldsterren meemaakt – CR7 Ronaldo -, en onwaarschijnlijk historische wedstrijden beleeft. Wedstrijden waarvan de mythische proporties met de jaren aanzwellen.
Estafette: David Steegen over WK-revelatie Colombia
Het omgekeerde is ook waar. Zo zijn de twee beste wedstrijden tot nog toe, Italië – Engeland en Duitsland – Ghana, vandaag vergeten. Vraag aan een willekeurige voetballiefhebber waar hij was tijdens de oersaaie matchen België – Algerije of België – Rusland en hij zal het altijd weten, maar Italië – Engeland en Duitsland – Ghana zijn hij of zij al lang vergeten. Omdat Italië, Ghana en Engeland veel te vroeg huiswaarts gekeerd zijn.
Zo gaat de vaderlandse publieke opinie op dit ogenblik voorbij aan de wereldse prestatie van Oranje. Een WK zonder conflicten, een WK van de eendracht voor Holland, een WK zonder ego’s. Het is ooit anders geweest boven de Moerdijk.
De eeuwige hoop van de Engelsen. Engeland, home of the beautiful game, is geen garantie voor succes. De nostalgie van 1966. De besten van de Premier League, toch wel de strafste clubcompetitie ter wereld, zonder de buitenlanders die vele malen beter zijn dan de autochtonen. Wat zou Manchester City betekenen zonder Brusselaar Vincent Kompany? We houden van voetbal. We houden van België.
We hopen ook dat een Afrikaans land het voor één keer ver schopt. Dat wil maar niet lukken. Talent genoeg maar het loopt, eigenaardig genoeg, toch altijd weer verkeerd. Pour gagner il faut du sérieux (“om te winnen moet men ernstig zijn” nvdr.) beweert de Congolese centrale verdediger van Royal Sporting Club Anderlecht Chancel Mbemba. Hij kan het weten. Mbemba komt van nergens. Van de achterbuurten van Lumumbashi. Als testspeler in Brussel aangespoeld, vandaag een vaste waarde van recordkampioen RSC Anderlecht. From zero to hero.
Ons Brussels hart licht op wanneer de Rode Duivels het record verbreken. Negen op negen in een WK. Het is nog nooit gebeurd. Ondanks de niet erg slimme rode kaart van Steven Defour tegen Zuid-Korea, winnen ‘we’ met tien man tegen de Italianen van Azië. Brusselaars Anthony Vanden Borre en Adnan Januzaj, Boys in the Hood, drukten hun stempel. Opgeleid in de hoofdstad. Bij paars-wit. Het WK is ook een Brusselse aangelegenheid.
David Steegen is persverantwoordelijke van RSC Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.