De Brusselse regering heeft deze donderdag Hadja Lahbib en Jan Goossens aangesteld als opdrachthouders voor ‘Brussel 2030’. Met dat project wil het Gewest zich kandidaat stellen als culturele hoofdstad van Europa in 2030. De twee opdrachthouders zien de komende tien jaar als een proces. "Dit is niet enkel een cultureel project, maar een ongelooflijke transitie."
Jan Goossens en Hadja Lahbib moeten Brussel tot culturele hoofdstad van 2030 maken
De gewestregering hoopt met een titel als culturele hoofdstad in 2030 de cultuursector van Brussel én het algemene imago van de stad op te krikken. De ambitie is ontstaan in 2016, in de nasleep van de aanslagen, maar is nog versterkt tijdens het moeilijke coronajaar.
"Cultuur is één van de sectoren die het hardst getroffen is door de huidige sanitaire crisis en die van levensbelang is voor onze heropbouw", zei minister-president Rudi Vervoort (PS) donderdag tijdens de persconferentie. "Brussel heeft een voorname plek in het Belgisch cultuurlandschap en is een zeer multiculturele stad. We willen tonen dat we een plek zijn van creatie." Verder wil het Gewest de rol van Brussels als cultureel kruispunt benadrukken. Dat België in 2030 zijn 200ste verjaardag viert, willen ze ook uitspelen door het Vlaamse en Franstalige cultuurlandschap te betrekken.
Om zich kandidaat te stellen als culturele hoofdstad in 2030, heeft het Gewest nog tijd tot 2024. Donderdag zijn alvast twee opdrachthouders aangesteld om de kandidatuur in goede banen te leiden. Zij willen over één jaar een concreet plan van aanpak hebben. Momenteel zijn er dus nog geen budgetten of timings vastgelegd. De twee opdrachthouders zijn Hadja Lahbib en Jan Goossens.
Breed project
Lahbib is journaliste bij RTBF en filmregisseuse. Goossens stond tot 2016 aan het hoofd van de KVS en leidt nu het Festival de Marseilles en het stadsfestival Dream City in Tunis. Zij gaan samen vanaf vrijdag aan de slag om Brussel over tien jaar als culturele hoofdstad te profileren.
"We zien 'Brussel 2030' niet zomaar als een festival van één jaar, maar als een langer proces waar we de Brusselaar en de cultuursector bij betrekken", zei Goossens tijdens de persconferentie. "We staan voor een decennium van heel grote uitdagingen. Cultuur zal niet alleen voor de oplossingen kunnen zorgen, maar haar transversale kracht is nodig om die oplossingen te bereiken."
18 experts
De bedoeling is dus om samen met de burgers, cultuurspelers en verschillende maatschappelijke groepen in de stad te gaan samenwerken. Lahbib en Goossens hebben alvast een 'reflectietafel' van 18 experts opgericht die mee moeten nadenken over hoe Brussel er in 2030 zou moeten uitzien. Onder andere David Van Reybrouck, Caroline Pauwels, Eric Corijn, Fatima Zibouh en Anuna De Wever gaan aan die tafel zitten.
De weg naar 2030 is dus niet enkel een cultureel project. Het gaat om een 'transitie' van onder meer de Brusselse identiteit, economie en toerisme. Hoe dat er allemaal concreet zal uitzien, moeten Lahbib en Goossens de komende maanden in een actieplan gieten. Over een jaar moet er dan een rapport komen met een budgetraming.
Vervoort schat de kansen van Brussel relatief goed in - ook al dingen nog zes andere Belgische steden mee naar de titel. "Het is geen competitie, maar het tweehonderdjarig bestaan van België speelt wel in ons voordeel", zei Vervoort tijdens de persconferentie. Brussel was in het jaar 2000 ook al eens culturele hoofdstad van Europa.
Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Brussel culturele hoofdstad van Europa , Brussel 2030 , jan goossens , Hadja Lahbib , Rudi Vervoort , Pascal Smet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.