| Ook het Karreveldkasteel en zijn omgeving kunnen tijdens de Heritage Days bezocht worden

Meer dan 140 locaties openen deuren voor Heritage Days

EDB
© BRUZZ
17/09/2021

Zaterdag en zondag 18 en 19 september worden in Brussel de Heritage Days of Open Monumentendagen georganiseerd. Voor de 33ste editie worden de schijnwerpers gericht op openbare ruimten, parken, pleinen en andere plaatsen die "bekend staan om de massa's die ze op de been brengen".

Al sinds 1989 organiseert het Brussels Gewest de Heritage Days, voorheen bekend als de Open Monumentendagen. De Franstalige bemaming "journée du patrimoine" werd echter te seksistisch bevonden, vandaar de naamsverandering.

Onder het thema 'meeting points', wordt voor de 33ste editie de aandacht gericht op openbare ruimten, parken, pleinen, cafés, restaurants, schouwburgen, maar ook ontvangstruimten, lokettenzalen en andere plaatsen die naar eigen zeggen bekend staan om "de massa's die ze op de been brengen".

Maar liefst 142 locaties en ruim 100 activiteiten werden dit jaar in het programma opgenomen. Voor het eerst wordt er bovendien uitgepakt met een 'off-versie' van het evenement. Dat betekent volgens de organisatoren dat iedereen zelf iets kan organiseren rond erfgoed, of persoonlijk erfgoed kan tonen aan het grote publiek. "Erfgoed is namelijk meer dan gebouwen alleen," aldus Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit).

"Het is geschiedenis, beleving, overlevering en trots. In dat kader werken we ook samen met de horecasector. Zo zullen cafés, restaurants en kiosken activiteiten, degustaties en evenementen organiseren die verband houden met het Brusselse erfgoed.”

Het volledige programma is te vinden op de website van de Heritage Days. Reserveren is noodzakelijk. Moeite om te kiezen? BRUZZ geeft alvast vijf tips mee.

Hotel de Merode

Hotel de Merode zoals we het vandaag kennen, bestaat uit een lange vleugel met dertien traveeën in baksteen en witsteen, een gedecentreerde poort die uitgeeft op de Wolstraat en een grote neoclassicistische uitbreiding die in de loop van de 19de eeuw meermaals werd verbouwd. In 1778 kwam het gebouw door een huwelijk in handen van de familie de Merode-Westerloo. Vandaag is het nog steeds eigendom van de afstammelingen van graaf Guillaume-Charles die huwde met prinses Marie-Josèphe de Grimberghe.

Een grondige renovatie van het complex kondigde een herbestemming aan. De eigendom werd immers aangepast om als kader te dienen voor recepties of prestigieuze evenementen. Vandaag draagt de Social Club de naam van deze historische en emblematische plek in de hoofdstad: Hotel de Merode. Rondleidingen vinden plaats op zaterdag en zondag tussen 10 en 18u.

zwembad Sint-Joost

Het zwembad van Sint-Joost: art décoparel

Baden van Sint-Joost

Hoewel het idee al in 1912 geopperd werd, moest de bevolking van Sint-Joost nog tot 1934 wachten vóór ze een zwembad kreeg. Het art-decogebouw werd ontworpen door de architecten Bytebier en Schaessens. Binnenin is het huidige uitzicht van het zwembad vooral het resultaat van verbouwingen uit de jaren 1960, toen een decoratie van mozaïekpanelen toegevoegd en de douches gerenoveerd werden. Rondleidingen worden op zaterdag en zondag gegeven.

Grote synagoge van Brussel

De grote synagoge van Brussel is het belangrijkste gebouw van de Israëlitische cultus in het koninkrijk, met grote symbolische waarde voor de joodse cultuur. Het gebouw heeft een monumentale gevel in witte steen, geflankeerd door twee torens, die uitkijkt over de Regentschapsstraat. De ‘synagoge’, Hebreeuws voor ‘samenkomst’ brengt de leden van de Joodse gemeenschap samen. Ze wonen er de grote evenementen van de liturgische kalender bij of krijgen er onderricht in de teksten. De synagoge kan op zondag tussen 11 en 16 uur bezocht worden.

synagoge_van_brussel.jpg

| De Grote Synagoge van Brussel

Wandeling 'Het hart van de revolutie'

In de straten, pleinen en gebouwen van onze hoofdstad leeft nog de herinnering aan de revoluties van het verleden: de bevrijding van Brussel uit de handen van de graaf van Vlaanderen door Everard ‘t Serclaes in 1356, de mobilisatie van de Marollen in de middeleeuwen, het Geuzenbanket tegen Filips II in 1566 en natuurlijk de Belgische revolutie in 1830. Vertrek aan de ingang van het park van de Kleine Zavel.

Vrijmetselaarstempel van de Cercle des Amis philanthropes

Het gebouw van het voormalige atelier van Louis Ghémar, officieel hoffotograaf van Leopold II, werd in 1877 verbouwd om er de Cercle des Amis philantropes te huisvesten. Op deze hoogst symbolische plaats vergaderden de logeleden van de Amis Philanthropes, een van de oudste vrijmetselaarsloges van Brussel. Ze werd opgericht in 1798 en behoort tot het Grote Oosten van België. Ook andere loges van verschillende strekking kwamen hier samen. Het gebouw kan zowel op zaterdag als zondag bezocht worden, uitleg wordt ter plaatste verstrekt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni