In een oude wasserette in Vorst opende deze week de circulaire bakkerij-brouwerij Chez Janine. Vier familieleden gebruiken de resten van brood als basis voor hun artisanale biertjes. En omgekeerd bakt men er brood van het draf dat overblijft na de bierproductie.
Chez Janine, waar brood tot bier wordt en omgekeerd
In de Alsembergsesteenweg kan je bij Chez Janine voortaan artisanaal bier en brood kopen. Zo bijzonder is dat an sich niet. Wel uitzonderlijk is dat de productieprocessen van beide basisproducten elkaar zullen onderhouden en aanvullen. Op die manier gaat de Vorste bakker-brouw voedselverspilling tegen. Een idee dat in de woonkamer van Bertrand Delabuc is ontstaan, want Chez Janine is een écht familiebedrijfje.
Voedselverspilling tegengaan
Ondernemer Bertrand richtte zelf café Caberdouche op het Vrijheidsplein op. Zijn broer Maxime is van opleiding ingenieur, maar maakte een vijftal jaar geleden een carrièreswitch en werkt nu voor bakkerij Eric Kayser. Maximes vrouw is scheikundige en laborante, maar begon zich een tijdje terug al op bierbrouwen toe te leggen. En ook Bertrands vrouw Carole stapt mee in het circulaire project om de communicatie op zich te nemen.
Het familiekwartet boog zich over één pijnlijke vaststelling. “Brood vertegenwoordigt 20 procent van de voedselverspilling in België”, meent Bertrand Delabuc. “Vanuit onze dagelijkse bezigheden zagen we een duurzame oplossing. Het idee is simpel: het graanresidu dat overblijft na de bierproductie roosteren we. Vervolgens mengen we die draf in ons brooddeeg om dat tot slot te bakken. Daarnaast hebben we ook biergistbrood.”
(lees verder onder de afbeelding)
Tegelijkertijd vervangen de bakker-brouwers van Chez Janine 15 tot 20 procent van het mout in het bier door overschotten uit de bakkerij. Intussen zijn Rock 'N Carol (pale ale) en Ka Sa Yé? (NEIPA) uitgebracht. “Hoe meer bier we verkopen, hoe minder voedsel er wordt verspild”, aldus Bertrand, die als ondernemer ook een grote kans zag liggen in Brussel. “Maxime en Marone zijn vanuit Parijs naar hier gekomen. Omgekeerd was niet interessant geweest: in Brussel zijn weinig goede bakkers.”
Samenwerking met andere brouwers
Ook aan ‘Chez Janine’ hangt een familieverhaal, want de naam verwijst naar de oma van Bertrand en Maxime. In de warme bakkerij vind je ook rieten manden en borden uit het huis van hun grootouders. “Het is een eerbetoon aan hen. Oma Janine roept warme herinneringen op aan lekkernijen en plezierige momenten. Die gevoelens willen we met ons bier en brood ook oproepen.”
Twee jaar geleden won Chez Janine de publieksprijs van de duurzame incubator Greenlab. Na een lange voorbereiding beschikt de bakkerij-brouwerij nu over een fysieke plek. Maar daar houdt het niet op, want intussen sloeg de Vorste bakker-brouwer de handen in elkaar met andere microbrouwerijen als 1B2T uit Schaarbeek om begin 2022 samen een bar te starten in Etterbeek. En met het draf van hun nieuwe partners verruimen de telgen van Janine ook weer hun broodsmaken.
CHEZ JANINE
Alsembergsesteenweg 258 chaussée d'Alsemberg, Vorst/Forest
www.janine.brussels, di/ma/Tu > za/sa/Sa 7.30 > 19.00
Lees meer over: Vorst , Resto & Bar , Chez Janine , bakkerij-brouwerij , circulaire economie