Terwijl de Brusselaars het nachtleven meer en meer schuwen, vinden restaurants zichzelf opnieuw uit en laten ze ons dansen na het diner. We probeerden drie adressen uit.
| Lily's
Onlangs verwees The New York Times het idee van de hippe nachtbraker naar de vergetelheid met de kop 'For New Yorkers, 6 p.m. is the new 8 p.m.' De gezondheidscrisis, de oorlog en de stijgende energiekosten hebben het nachtelijk amusement een zware slag toegebracht. 'Vroeg naar bed' lijkt het nieuwe devies. De clubs betalen daarvoor de prijs. Geconfronteerd met de geleidelijke verdwijning en terughoudendheid van een clientèle dat eraan gewend is thuis te blijven, bewegen restaurants mee. De pitch? Een maaltijd gevolgd door een wilde warm-up... waarvan de onstuimigheid tegen 2 uur 's nachts uitdooft.
Op economisch vlak is het uiteraard gunstig om de tafelrekening aan te dikken met de alcoholische consumpties op dit nieuwe type after. In Brussel zijn er steeds meer adressen die zich aan deze niche wagen. Het laatste is Lily's, een nieuw etablissement binnen het Litvine-imperium (Villa Lorraine, Lola, Variétés...).
Een maaltijd gevolgd door een wilde warm-up... waarvan de onstuimigheid tegen 2 uur 's nachts uitdooft: zo ziet een feest er tegenwoordig uit
De zaak is duidelijk aan de bovenkant van de markt gepositioneerd, met zijn gordijnen en intieme decor, en heeft zijn intrek genomen in het voormalige Callens Café in de ITtoren. Van donderdag tot zaterdag is het feest hier in volle gang. Een hoog volume en klanten die op stoelen staan en geleidelijk worden uitgenodigd om te dansen: zo ziet een feest er nu uit.
Het moet gezegd dat het een moeilijke opgave is, aangezien een restaurant runnen en voor amusement zorgen andere competenties vergen. Het feest kan de gastronomie verdringen. We wilden de keuken dus tijdens het lunchuur ontdekken – ze is zeker de moeite waard. Dat wordt al duidelijk bij het voorgerecht, een carpaccio (€32) die het genre heruitvindt. De bereiding, in de vorm van een soort langwerpige lamsbout versierd met een kappertjesblad, bestaat uit een vijftiental plakjes gerijpt rundvlees omwikkeld met rucola, radicchio en een knapperige broodstengel. Een beetje – te weinig? – parmezaan en een saus in Harry's Bar-stijl maken het compleet. Het hoofdgerecht, een kalfsfilet 'comme une Milanaise', is iets minder gastronomisch. Niettemin, ingeklemd tussen een dun laagje tomatensaus en stracciatella met rucola, parmezaan en verse plakjes venkel, klaart dit gepaneerde vlees de klus.
Lily’s •••
Emile De Motlaan 1, Brussel-Stad, 02-647.66.69, www.lilys.be,
ma > vr 12 > 14.30 & 19.30 > 21.30,
za 19.30 > 21.30, club: do > za … > 2.00
Joviaal en volks
Niet verleid door de glitter en glamour van de bovenstad? Dat is geen bezwaar, want er zijn andere opties. Het feestelijke, joviale en volkse Zotte Mouche, bijvoorbeeld. Deze zaak, gehuisvest in een jaren 60-decor, trekt de kaart van de belgitude en heeft voor het einde van het jaar een kleurrijk programma samengesteld. Elke avond brengt een andere dj de sfeer erin rond een explosief thema.
De 26ste is het 'back to the 90s' met DJ Maestro. De 27ste staat het Franse chanson centraal, van Johnny tot Céline Dion. De 28ste is er een disco/funk-avond met DJ Lilo. De 29ste is gewijd aan een Blind Test-avond in kerstsfeer. En de 30ste 'wordt de essentie van de Zotte Mouche gehuldigd, met een hommage-avond aan het restaurant', aldus het team.
Zotte Mouche ••
Schildknaapstraat 47, Brussel-Stad, 02-648.64.12, www.zottemouche.be, 11 > 15.00 & 18 > 23.30
Italiaans en knotsgek
Met 'Dancing allowed at all times' als slogan zet Volta meteen de toon. Dit adres in de Sint Bonifatiuswijk gaat voor een buitensporige sfeer. Hoe kan het ook anders als alles hier bijdraagt aan een knotsgekke ambiance? Tussen de heerlijke Napolitaanse pizza's (de Maverick met de ‘ndujaworst), de uitbundige desserts (de Volta Snickers) en de cocktails (met name de uitstekende espresso martini) is het moeilijk om hier redelijk te blijven.
Dat wordt nog versterkt door de pompende elektromuziek en het feit dat de zaal steeds afgeladen is. De stamgasten weten dat er een kleine speakeasy is waar ze hun vreugde de vrije loop kunnen laten, maar eerlijk gezegd is het in het restaurant zelf net zo fijn vertoeven.
Volta Supper Club •••
Ernest Solvaystraat 10, Elsene, www.voltasupperclub.com,
ma > wo 18.30 > 23.00, do > za 18.30 > 23.30, zo 12.30 > 15.00
Lees meer over: Resto & Bar , Lily's , Zotte Mouche , Volta Supper Club , review