1849 Eat and drink Foocha
Review
Score: 3 op 5

Foocha: democratisch geprijsd en lekker Aziatisch

Michel Verlinden
© BRUZZ
16/06/2023

Democratisch geprijsd en lekker: deze eetplek brengt een boel Aziatische invloeden samen, maar legt ook de nadruk op homemade en shared food. En dat blijkt een prima plan.

Parijse metrotegels, marmeren tafels, zwartgeverfde radiatoren en meubels in wit hout, de eetzaal van Foocha roept ongetwijfeld herinneringen op bij de liefhebbers van orgaanvlees. Logisch ook, want deze Aziatische eetplek – waarvan de naam een samentrekking is van food en cha, wat 'thee' betekent in verschillende talen – is de opvolger van Viva M'Boma, waar je kon genieten van koeien- en andere varkenspoten. Uitbater Quoc-Huy Tram heeft goed begrepen waar het in de hedendaagse smaakbeleving om draait: andere omgevingen ontdekken, maar ook focussen op huisgemaakte gerechten.

Het restaurant bouwde intussen al een mooie reputatie op bij de fans. Wij worden wat nostalgisch van de porties gefrituurde kip, gemaakt zoals in Taipei (9 euro voor ongeveer 180 gram, 15 euro voor het dubbele). In dezelfde prijsklasse zijn er lekkere gyoza's – Japanse dumplings – van varkensvlees geserveerd met Chinese bieslook, of wontons met pikante saus.

Uitbater Quoc-Huy Tram heeft goed begrepen waar het in de hedendaagse smaakbeleving om draait: andere omgevingen ontdekken, maar ook focussen op huisgemaakte gerechten

Lichtjes betoverd door al dat lekkers doken wij in het aanbod van vegetarische gerechten. Onze keuze viel op een portie gebakken tofu (9 euro voor 180 gram). Tofu is niet gemakkelijk klaar te maken, maar de sojapasta wordt hier nieuw leven ingeblazen met een zeer sappige honing-yoghurt-en-mosterdsaus. Toch kan ook hier de saus de wat kartonachtige structuur niet helemaal maskeren. Twee bijgerechten tillen het gerecht wel naar een hoger niveau: stukjes radijs (3,20 euro) gedrenkt in suiker en azijn, en vooral de heerlijke in sesamzaad en sojasaus gemarineerde spinazie (3,20 euro).

Ook het dessert blijkt erg origineel. Ergens tussen mochi en een oliebol in zijn er de gefrituurde foochies (8 euro voor vijf stuks). Ze worden geserveerd met een crème anglaise met pandan, de Aziatische smaakmaker die tegelijk doet denken aan vanille, amandelen en kokosnoot.

Wij sluiten dit betaalbare en gezonde menu af met een bijzonder lekkere huisgemaakte koude hibiscusthee. Noem het gerust een klein wonder, dat 's ochtends vers wordt bereid op basis van jasmijnthee. Met een mooi terras is dit adres meteen ook een ideale plek voor zonovergoten dagen.

FOOCHA
Vlaamsesteenweg 17, Brussel
Instagram: foocha.brussels
Ma > do, zo 12 > 21.30, vr & za 12 > 22.30

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni