Wat gebeurt er als de meest Vlaamse der Franse chefs naar Brussel komt? Simpel: de hoofdstad krijgt er een fantastisch gastronomisch adresje bij.
Misschien zegt de naam Florent Ladeyn u niets. Dat is erg jammer, want deze chef uit Noord-Frankrijk zou u kunnen verbazen met zijn scherpe visie op de 'locavore' gastronomie. De man gelooft heilig in het terroir en de mensen die die lokale grond bewerken, zoals tuinder Dries Delanote in Ieper. Delanotes groenten krijgen een ereplaats in het restaurant van Ladeyn.
In zijn Auberge du Vert Mont maakt Ladeyn – die overigens finalist was in het vierde seizoen van Top chef, uitgezonden op RTL-TVI – enkele opmerkelijke keuzes: zo weert hij onder meer producten die niet lokaal worden gemaakt. Daar gaat hij ver in: hij gebruikt geen thee of peper en vervangt koffie door cichorei. In Boeschepe, het dorp waar hij zijn zaak runt, heeft hij ook een eigen atelier, waar hij onder meer zijn eigen zuurdesembrood bakt en zijn eigen bieren brouwt met lokale hop, geleverd door zijn neef.