1816 Taqueria

La Taqueria: populaire Mexicaanse gastronomie

Michel Verlinden
© BRUZZ
14/10/2022

Meesurfend op het succes van de wereldkeuken wordt de Mexicaanse gastronomie steeds populairder in Brussel. Het bewijs daarvan is La Taqueria, een concept dat uit Antwerpen komt overgewaaid.

Raphael Helsmoortel en Serge Frank zijn twee succesvolle Antwerpse food-ondernemers. Het duo heeft intussen bijna tien horecazaken opgestart die uiteenlopende achtergronden combineren, van China tot Japan, via Libanon en Mexico. Als eerbetoon aan dat laatste land hebben de twee partners zich zelfs tot in Brussel gewaagd, waar ze een taqueria hebben geopend. De plek doet denken aan een (uiterst feestelijke) cantina, een soort bar, oorspronkelijk gereserveerd voor mannen, waar men mescal drinkt en botanas (een soort tapas) eet.

Als we er op een avond belanden, duurt het niet lang voor we helemaal mee zijn. In een kleurrijk decor dat speelt met de codes van de lucha libre, het beroemde Mexicaanse worstelen, heerst er een opzwepende sfeer. Mensen roepen, lachen en worden dronken, vooral dankzij de huismargarita (€12), gemaakt met mescal, die wordt gedronken als een simpel citroensapje.
Kortom, een vrolijke boel die normaal gesproken had moeten samengaan met onvriendelijk personeel en een keuken die uitblinkt in nonchalance, excuses voor de clichés. Hier doet het tegendeel zich voor. De serveersters en obers blijven stoïcijns te midden van de chaos. Met een glimlach nemen ze bestellingen op en brengen het eten rond.

Maar het meest verrast de keuken. Ook al gaat het om pretentieloze streetfood, de porties zijn sappig en zitten vol smaak. Dat geldt met name voor de 'tacos al pastor' (€10,50), die de authentieke bereiding in ere herstellen, dankzij de echte pannenkoek met maismeel (en geen tex-mex-ersatz) en vooral de met mescal doordrenkte ananasschijven.
We waarderen dat er ook enkele goede veganistische bereidingen zijn, zoals de 'crispy cauliflower fritters' (€8,50) oftewel heerlijk gekaramelliseerde bloemkool in een barbecuesaus met gerookte jalapeño's.
Alleen het bord 'loaded nachos' (€14,50) valt een beetje tegen door de slecht uitgestrooide kaas die is samengeklonterd in niet goed verteerbare balletjes. En de desserts? Op het menu staat: “Cocktails are a dessert, right?” Right!

Michel Verlinden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni