Met boetseerklei reconstrueert de Fransman Alain Ughetto het bikkelhard leven van zijn Italiaanse voorouders. Animatiefilm Interdit aux chiens et aux Italiens laat (hopelijk) niemand koud.
Animatiefilm 'Interdit aux chiens': verboden voor honden en Italianen
De bijna 30.000 liefhebbers die in februari genoten van het Anima Festival in Flagey waren van alle animatiefilms het meest onder de indruk van Interdit aux chiens et aux Italiens. Met de Publieksprijs tot gevolg.
De titel verwijst naar het bordje waarmee Franse én Belgische cafébazen vorige eeuw Italiaanse migranten meenden te moeten buiten houden. Onder hen de grootouders van Alain Ughetto.
De 73-jarige Franse animatie-regisseur moest bergen verzetten om hun verhaal te traceren. Nadat het gezin Ughetto begin twintigste eeuw definitief voor een leven in Frankrijk koos, werd er nauwelijks nog teruggekomen op de lijdensweg die er aan vooraf ging. Dat valt te begrijpen. Immer vooruit kijken was een cruciale overlevingsstrategie. Maar zo gaat onze geschiedenis verloren.
Alain Ughetto bestrijdt de vergetelheid door het verhaal van zijn grootouders te delen via een animatiefilm die even zacht en humaan is als de titel hard en inhumaan.
Hij beeldt zijn voorouders af in kleifiguren met grote ogen vol verwondering. Het decor is minimalistisch. Broccoli stellen bomen voor, houtskool rotsen, schamele huizen zijn van karton. Af en toe zie je het reuzenhand van de regisseur iets aanreiken of aannemen van zijn voorouders. De eenvoudige vondst overbrugt een kloof van honderd jaar en ontroert.
Poëzie, humor en elegantie maken het aangenaam om de harde levensverhalen te ontdekken. De Ughetto’s moesten hun onherbergzaam Alpendorp wegens grote armoede en terugkerende hongersnood verlaten. Eerst tijdelijk en vooral tijdens de winter. Later definitief.
Daar mag je nog drie oorlogen bij rekenen, uitbuiting, jonge doden, fascisten, de Spaanse Griep en dat afgrijselijk verbodsbord voor honden en Italianen. Nooit gaven ze op.
Een eerbetoon aan heroïsche voorouders en bij uitbreiding aan elke familie die emigreert om te overleven.