In de trouwzaal van het gemeentehuis van Elsene geven koppels elkaar wekelijks het jawoord voor een leven lang samenzijn. Deze plek was vroeger het salon van twee geliefden, want het gemeentehuis was de woning van de gerenommeerde violist Charles de Bériot en de operawereldster Maria Malibran, van wie het liefdeslied helaas sneller uitgezongen was dan verwacht.
Wanneer je de carrière overloopt van de veelbesproken Maria Malibran, ook wel La Malibran genoemd, lijkt het alsof ze tientallen jaren op het toneel stond. Helaas werd deze zeer getalenteerde mezzosopraan maar 28 jaar oud. Ze zong zichzelf letterlijk en figuurlijk de dood in.
BIG CITY. Welke wereldster woonde er vroeger in het gemeentehuis van Elsene?
"Welke wereldster woonde er vroeger in het gemeentehuis van Elsene?"
Ze begon al heel jong te zingen. Haar vader was een operazanger, componist en zangpedagoog. Dat hij zijn technieken uittestte op zijn kinderen, wordt duidelijk als je weet dat ook Maria's zus en broer later operazangers werden. Het Spaanse gezin hield er een internationaal bestaan op na. Ze weken onder meer uit naar Napels en naar Londen, waar Maria al op haar zeventiende haar eerste rol te pakken kreeg. Ze viel in voor een zangeres die de hoofdrol plots niet meer kon vertolken. Het publiek stond verstomd van haar performance, Maria zou een erg bijzondere stem gehad hebben. Ze was een mezzosopraan met een groot stembereik, dat minstens drie octaven aankon.
Na Londen verhuisde het gezin naar New York. Het was daar dat Maria de rijke bankier Eugène Malibran leerde kennen. Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met de 45-jarige man. Dat huwelijk zou weinig liefdevol geweest zijn. Er wordt gezegd dat deze relatie een vlucht van haar tirannieke vader was, zodat ze financieel zelfstandig kon zijn. Toen Eugène ook nog eens failliet ging, was zij alleen de kostwinner. Ze trad op in verschillende steden in de Verenigde Staten, tot ze besliste om alleen terug te keren naar Parijs.
In de Franse hoofdstad ontmoette Maria de violist Charles de Bériot, en met hem was het wel liefde op het eerste gezicht. Ze beleefden een intense romance, maar omdat het een buitenechtelijke liefde was, kreeg ze het professioneel hard te verduren. De kringen waarin ze vertoefde, veroordeelden de relatie. Was het daardoor dat Maria ervoor koos om rond te reizen en te zingen waar ze maar kon? In elk geval keerde ze terug naar Londen, toerde ze door Italië en belandde ze met haar geliefde in Brussel.
De Bériot kwam oorspronkelijk uit het Leuvense. Wat het paar dan precies in Brussel bracht, is niet helemaal duidelijk. Hij liet er twee prachtige landhuizen bouwen. Eentje in Sint-Joost en eentje in Elsene, allebei zijn ze nu het gemeentehuis van de gemeenten.
Te veel noten
Het huis in Elsene voor zijn gezin – ze hadden intussen een zoon – liet De Bériot ontwerpen door de architect van de Leeuw van Waterloo. Wat nu gezien wordt als de voorgevel van het gebouw, was toen hun achtergevel vanwaaruit ze op het grote stuk grond rondom konden uitkijken. In de tijd dat ze in Brussel woonden, trouwden ze ook.
Maar lang genieten van hun liefdesnest konden de twee niet. Nog geen jaar na hun trouw trok Maria naar Londen voor een voorstelling. Tijdens een paardenritje in Regent's Park, kwam ze lelijk ten val. Toch bleef ze nog een paar avonden op rij doorzingen. Iets later werd ze gevraagd om te zingen op een festival in Manchester, maar ze overdeed zich toen ze de hoge noten wilde halen. Het was te veel voor haar, haar lichaam begaf het. Ze belandde in een coma. Ze valt net niet toe te voegen aan het rijtje sterren die sterven op hun 27, ze overleed toen ze 28 was.
Haar vroege overlijden maakte haar persona nog indrukwekkender. Haar geliefde liet een indrukwekkend graf op het kerkhof van Laken bouwen. Hun liefdesnest verkocht hij iets later aan de gemeente Elsene, die er een gemeentehuis van maakte. Dat dat ook de plek is waar geliefden wekelijks trouwen, versterkt de symboliek van deze plek.
- VOLGENDE KEER: Hoe werd de Anspachlaan de belangrijkste straat in het centrum?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.
De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.
Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?
Big City
Lees meer over: Elsene , Muziek , Big City , Malibran , gemeentehuis elsene , Fernand Cocq , opera