Brussels Kunstenoverleg krijgt acht ministers rond de tafel

EVC
© brusselnieuws.be
13/01/2015

Niet minder dan acht excellenties bevoegd voor culturele aangelegenheden zaten maandagnamiddag rond de tafel in het Museum van Elsene. Dat gebeurde op initiatief van het Brussels Kunstenoverleg (BKO). “Een belangrijke stap naar meer samenwerking op beleidsniveau”, aldus het BKO.

Het BKO en de Franstalige tegenhanger Réseau des Arts à Bruxelles (RAB), de Brusselse Museumraad (BMR) en de Concertation des Centres Culturels Bruxellois (CCCB) organiseerden maandag een panelgesprek met als thema “Culturele samenwerking in Brussel, ook op beleidsniveau?”.

Het gesprek ging over mogelijke samenwerkingen rond cultuur in Brussel, op korte en lange termijn. Niet minder dan 150 directies van Brusselse culturele organisaties waren aanwezig.

Dat ook acht excellenties bevoegd voor cultuur rond één tafel zaten, is op zich al een prestatie. Het gaat om federaal vice-premier Didier Reynders (MR, bevoegd voor de federale culturele instellingen), federaal staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA, bevoegd voor het Wetenschapsbeleid), de Gemeenschapsministers van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) en Joëlle Milquet (CDH), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), Fadila Laanan (minister-president van de Cocof verantwoordelijk voor Cultuur), VGC-Collegelid voor Cultuur Pascal Smet (SP.A) en Rachid Madrane (minister voor de Promotie van Brussel van de Franse Gemeenschap).

Hoewel er geen concrete beslissingen zijn genomen, is directrice Leen De Spiegelaere van het BKO tevreden. “Alle excellenties zijn bereid om verder te werken aan de oprichting van een permanent overlegplatform om te praten over cultuur in Brussel”, zegt De Spiegelaere aan brusselnieuws.be.” “Ze beseffen dat zo’n platform vele dossiers zou vooruithelpen, bij voorbeeld dat van het museum voor moderne en hedendaagse kunst.”

Eerder had minister Sven Gatz al gepleit voor een rondetafelgesprek rond cultuur in Brussel en voor het concretiseren van het cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni