Bijna een derde van de Belgische algemene ziekenhuizen draaide vorig jaar verlies, blijkt uit de jaarlijkse studie daarover van de bank Belfius. Die verwacht dat de situatie dit jaar nog zal verergeren door de stijgende energieprijzen. In Brussel zoeken de ziekenhuizen al zeker 45 miljoen euro om hun energiefactuur op korte termijn te doen zakken.
Brusselse ziekenhuizen zoeken 45 miljoen euro energiesteun
Dat meldt ziekenhuiskoepel Gibbis, die zowel de private als openbare ziekenhuizen in Brussel overkoepelt. “De symptomen behandelen is niet meer voldoende. We hebben nood aan een grondige aanpak,” zegt financieel directeur Dieter Goemaere over de ziekenhuisfinanciering.
De financiële situatie van de Belgische ziekenhuizen is al lang nijpend, maar een federale injectie van 2 miljard euro zorgde tijdens de covidcrisis tijdelijk voor wat ademruimte. Vorig jaar leed nog bijna één op de drie ziekenhuizen verlies, de rest balanceert op “een precair evenwicht”. De bank Belfius vreest dat de situatie dit jaar zal verergeren. De lonen zijn geïndexeerd en de energiekosten stegen in de eerste helft van het jaar al met naar schatting 61 procent. Volgend jaar volgt nog een indexering.
“Als we kijken naar haalbare maatregelen die de ziekenhuizen op korte termijn kunnen nemen om hun energiefactuur te verlagen, zoals zonnepanelen, nieuwe ramen of isolatiewerken, hebben we de komende twee jaar minstens 45 miljoen euro nodig,” zegt Dieter Goemaere over de Brusselse situatie. Hij haalt dat cijfer uit een enquête bij de leden. Afhankelijk van het ziekenhuis zou het geld van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de Waals-Brusselse gemeenschap of de Vlaamse gemeenschap moeten komen, zegt hij. “We rekenen ook op premies via het Renolution-plan van Brussel.” Met dat plan wil de Brusselse regering woningen en andere gebouwen energiezuinig renoveren.
Personeelstekort
Ondertussen neemt ook het personeelstekort toe. In het hele land zochten de ziekenhuizen vorig jaar bijna 4.700 voltijdse medewerkers, een derde meer dan voor de covidcrisis. Dat de vacatures niet snel ingevuld raken, blijkt uit de toename van uitzendkrachten bij het zorgpersoneel. Er is ook meer personeel langdurig afwezig.
Gibbis heeft nog geen aparte cijfers over het personeelstekort in Brussel. In het UZ Brussel alleen staan alvast 120 vacatures open, meldt het ziekenhuis zelf deze week. “Door het personeelsgebrek zijn een aantal diensten gesloten,” zegt Goemaere van Gibbis over alle ziekenhuizen heen. Dat gebeurt in Brussel iets meer dan in de rest van het land, zegt hij nog.
Lees meer over: Brussel , Economie , Gezondheid , Gibbis , Dieter Goemaere , energiecrisis , brusselse ziekenhuizen