De populariteit van het beroep van consultant is de afgelopen dertig jaar in Brussel flink gestegen. Dat onderzocht het sociaal verzekeringsfonds Acerta. Eind jaren 1980 was het beroep nog vrijwel onbekend, nu behoort het tot één van de populairste onder Brusselse zelfstandigen.
Eén op acht Brusselse zelfstandigen is consultant
Het sociaal verzekeringsfonds Acerta legde zijn cijfers over 420.000 zelfstandigen in hoofdberoep uit 2017 naast die van 1987. Wat blijkt? Het aantal consultants in Brussel is enorm gegroeid.
Waar Acerta in 1987 noteerde dat ruim 3 procent van de zelfstandigen als consultant werkte, is dat in 2017 gestegen tot 12,7 procent. Daarmee is het aantal adviseurs acht keer zo groot geworden, en uitgegroeid tot de tweede populairste sector onder zelfstandigen na de bouw.
Veruit de meeste consultants werken in de IT-sector. “Het aantal zelfstandigen volgt de gaten in de arbeidsmarkt,” zegt onderzoekster Els Schollens. “De technologie ontwikkelt snel, en bedrijven kunnen de ontwikkelingen niet altijd bijbenen.” Webontwikkelaars, netwerkbeheerders, helpdeskmedewerkers of softwareanalisten worden daarom vaak extern gezocht. Op de tweede plaats volgen hr-consultants, daarna adviseurs in de financiële sector, gevolgd door experts communicatie.
Bouw
Ook het aantal zelfstandigen in de bouw is flink gestegen, van 3,11 procent naar 16,4 procent in 2017. Schollens wijst daarvoor naar werkgevers die ervoor kiezen te werken via onderaannemers die op hun beurt werken met zelfstandigen. Maar ook de blijvende vraag naar bouwvakkers speelt mee. Onder andere de renovatiepremie voor energiebesparend wonen gaf de bouwsector een extra impuls.
Opvallend is ook dat steeds meer 50+’ers ervoor kiezen als zelfstandige verder te gaan. Oudere werknemers die niet meer voor een baas willen werken, of geen baan kunnen vinden, zetten de stap naar zelfstandig werken vaker. Dertig jaar geleden was 3,5 procent van de starters een 50+'er, vandaag is dat 11,5 procent. Het verbeterde zelfstandigenstatuut verlaagde volgens Schollens de drempel.
Minder horeca
Een sector waar minder mensen aan de slag gaan als zelfstandige, is de horeca. Dat percentage liep terug van 12,25 procent in 1987 tot 5 procent in 2017. Acerta noemt de witte kassa en de flexijobs in de horeca als mogelijke oorzaak.
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , zelfstandigen , tewerkstelling , werkgelegenheid , consultants
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.