Op een studiedag rond meertaligheid van het Gewest zaterdag gaat professor en meertaligheidsfan Philippe Van Parijs een lezing geven over het Brusselse talenplatform Brulingua. Daarmee kun je gratis 24 Europese talen leren. Al 25.000 Brusselaars doen dat ook, maar dat zijn er voor Van Parijs nog veel te weinig. Hij ziet Brulingua, waarop Nederlands al sinds het begin de meest geoefende taal is, als een ideale manier om de talenkennis in Brussel te bevorderen.
Nederlands meest geoefende taal op gratis talenplatform Brulingua
Vandaag organiseert Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz (Open VLD) een studiedag over meertaligheid. Na de oprichting van een Raad voor Meertaligheid en de Dag van de Meertaligheid, die al twee opeenvolgende jaren plaatsvond, is dit een nieuw initiatief van de minister, die onlangs het boek De toekomst is meertalig uitbracht, om het spreken van meer talen te promoten. In Brussel worden meer dan honderd verschillende talen gesproken, door Brusselaars van 180 verschillende nationaliteiten.
Verschillende academici, ervaringsdeskundigen en politici verlenen aan de studiedag hun medewerking. Er worden vragen beantwoord als: wat zijn de voordelen van tweetalig onderwijs? Voor welke uitdagingen op taalgebied staat de bedrijfswereld? Hoe kunnen we de vooruitgang van meertaligheid meten? Maar ook, hoe kan bij een volgende staatshervorming meertaligheid beter worden verankerd?
Professor Philippe Van Parijs (UCL) zal er een meertaligheidsindex van Brussels talenplatform Brulingua voorstellen. Dat platform werd in 2013 opgestart voor Brusselse werkzoekenden en moest hun toelaten vier talen te leren: Nederlands, Frans, Engels en Duits. In 2018 werd het platform opengesteld voor alle Brusselaars, en in 2020 werd ook een mobiele app gelanceerd.
"Brussels talenplatform Brulingua, waar je gratis 24 Europese talen kunt leren, is nog veel te onbekend"
Sinds oktober 2021 kunnen ook alle Brusselse ambtenaren, onafhankelijk van hun woonplaats, gratis taallessen volgen. Het aantal talen werd daarenboven uitgebreid van vier naar 24 - alle talen van de EU, minus Maltees en Iers. Ook het aantal 'interface-talen' - talen waarin de gebruikers hun instructies kunnen krijgen - werd gevoelig opgedreven: van drie (Nederlands, Frans en Engels) naar 32, waaronder ook Russisch, Indonesisch, Quechua en Turks.
Spaans populair
Gebruikers van Brulingua moeten eerst een test doen om hun niveau voor de taalcursus te bepalen. Sinds 2017, zegt Van Parijs, worden jaar na jaar telkens de meeste testen in het Nederlands gedaan. Dat komt vermoedelijk omdat vele gebruikers nog steeds werkzoekenden zijn die hun Nederlands willen verbeteren om meer kans te maken op een job.
In 2020, het jaar van de strenge lockdowns, bereikte het aantal test Nederlands een piek van 6.500, om in 2021 terug te zakken naar zowat 5.000. De Engelse taaltesten haalden telkens de tweede plaats, met zowat 4.000 tests in 2021, en Frans komt op plaats nummer drie met 3.500 tests. In 2021 vervolledigden Spaans en Italiaans de top-vijf, gevolgd door Portugees.
De Spaanse taalcursus had van de nieuw toegevoegde talen de meeste actieve gebruikers, gevolgd door Bulgaars en Italiaans. Een verklaring voor het succes van het Bulgaars heeft Van Parijs niet meteen. "Er is wel een relatief grote groep Bulgaren uit de Turkse minderheid in Sint-Joost gevestigd. Misschien dat zij hun Bulgaars willen verbeteren."
25.000 gebruikers
Intussen heeft Brulingua zowat 25.000 gebruikers, maar Van Parijs wil nog veel meer Brusselaars op talencursus krijgen.
"Per slot van rekening gaat het hier maar om 2,5 procent van de bevolking, en niet veel meer mensen hebben ooit van het platform gehoord. Ik sprak deze week op een bijeenkomst over meertaligheid voor een enthousiast publiek in het Kaaitheater, en van de veertig mensen hadden er nog maar vijf van Brulingua gehoord, en amper één het ook al echt gebruikt. Het is nog veel te onbekend."
Meertaligheid
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , Meertaligheid , Philippe Van Parijs , Dag van de Meertaligheid , meertalig , meertalig onderwijs , meertaligheid , minister van meertaligheid , Sven Gatz , Brulingua , talenonderwijs