Vanaf 7 oktober 2020 om 23 uur moeten cafés, in het kader van nieuwe en strengere coronamaatregelen, opnieuw gesloten blijven in het Brussels gewest

| Anton Van Assche, van zelfstandigenorganisatie Unizo, noemt de overheidssteun een dubbel verhaal.

Opvallend: helft minder faillissementen in Brussel in september

ZM
© BRUZZ
29/10/2020

Uit cijfers van onderzoeksbureau Graydon blijkt dat in september dit jaar het aantal faillissementen in het Brusselse Gewest met 50,5 procent is gedaald tegenover september 2019. Volgens UNIZO zorgt de overheidssteun tijdens de coronacrisis voor een uitstel, maar geen afstel van failliet bij veel ondernemers.

De cijfers van Graydon zijn verrassend: in volle coronacrisis waarbij heel wat sectoren financiële klappen krijgen, zien we nog geen gevolg in het aantal faillissementen. Sterker nog, het aantal ondernemers dat de boeken moesten toedoen door faillissement is zelfs verminderd in de maand september tegenover vorig jaar. Dat geldt voor heel België, waar er een daling van 33,4 procent te zien is, maar is nog veel duidelijker in Brussel, waar de daling van 281 faillissementen in september 2019 naar 139 gaat in september 2020, ofwel 50,5 procent minder.

Graydon verklaart deze daling door te verwijzen naar de overheidssteun tijdens de coronacrisis. Tijdens de eerste lockdown werd er een moratorium geplaatst op de faillissementen, wat wil zeggen dat er tot 17 juni gewoonweg geen faillissementen werden uitgesproken. Verder voorziet de overheid verschillende premies en konden ondernemers bepaalde betalingen uitstellen nog tot minstens november.

Kunstmatig overleven

Wanneer die steunmaatregelen wegvallen, dan zullen de faillissementen opnieuw de hoogte inschieten, voorspelt Anton Van Assche van Unizo. Bovendien voegt hij een belangrijke kanttekening toe aan de maatregelen die de Brusselse overheid voor ondernemers heeft genomen sinds de crisis: “Die zijn voornamelijk algemeen en dat heeft zijn weerslag. Bedrijven die voor de coronacrisis al in slechte papieren zaten worden artificieel in leven gehouden. Als de overheidssteun afloopt zullen we daar een terugslag van zien.”

Algemene versus individuele maatregelen

Voor Van Assche zijn de steunmaatregelen die de overheid sinds de coronacrisis in het leven heeft geroepen een dubbel verhaal. “Algemene maatregelen treffen voor iedereen heeft zijn voor- en nadelen. Het gaat om snelle steun en het is een objectieve benadering. De overheid kan ook veel makkelijker inschatten wat het volledige kostplaatje zal zijn als bijvoorbeeld ieder café dezelfde premie krijgt.”

“Maar,” vervolgt Van Asssche, “bij Unizo pleiten we voor een individuele aanpak waarbij naar dossier per dossier wordt gekeken. Wat we nu zien is dat zaken die zonder de coronacrisis eigenlijk al kopje onder zouden gaan in leven worden gehouden dankzij die steun, en voor grotere bedrijven is die steun dan weer een peulenschil in het kostenplaatje.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , faillissementen , coronacrisis , graydon , Unizo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni