Bij vishandel De Noordzee en verschillende Brusselse groothandels voor vis klinkt hetzelfde geluid: door de aanhoudende stormen zijn bepaalde vissoorten duurder. Prijzen kunnen tot 30 of 40 procent stijgen. Sommige soorten worden nauwelijks gevangen tijdens een storm.
Stormen doen visprijzen in Brussel stijgen
Lees ook: Tweede generatie komt aan het roer van viswinkel Noordzee: 'We willen vis weer sexy maken'
Al sinds storm Ciara (7/2) zijn sommige vissoorten moeilijker te vangen. Ook vandaag is het waarschijnlijk weer raak. De vissen van vishandel De Noordzee worden gevangen met kleine boten, legt Wouter Vermeulen, eigenaar van De Noordzee uit. Het zijn vooral die kleinere boten die met stormweer niet uitvaren.
De stormen hebben geen directe impact op de omzet van De Noordzee. Wel moet Vermeulen beter nadenken over wat hij inkoopt. Zo zijn de Noorse kabeljauw en makreel bijvoorbeeld wél voorhanden voor een min of meer normale prijs. "De rondvissen zijn in dit seizoen makkelijk te vangen, omdat ze niet te ver in de zee zwemmen. Moeilijke platvissen laten we op dit moment links liggen. De boten varen niet uit tot waar de tong, tarbot, griet of pladijs zwemt."
Het is niet uitzonderlijk dat de viswinkel rekening moet houden met het weer bij het inkopen doen. "Als er in januari of februari storm is, dan voelen we dat direct aan de prijzen. Dat is normaal. Maar dat het nu vier weekenden duurt, is wel uitzonderlijk," zegt Vermeulen.
Ook bij de drie visgroothandels verbonden aan de Brusselse Vroegmarkt klinken gelijkaardige geluiden. "We voelen de storm zeker," zegt Mounir Fellah van Le Dauphin. "Het aanbod is kleiner, dus de vis wordt veel duurder, en veel zijn vissen niet beschikbaar." Ook hij bestelt wel andere vissen. "Er is nog steeds wel keuze."
Lees meer over: Brussel , Economie , De Noordzee , mabru , vis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.