Al enkele weken moeten Vlaamse ziekenhuizen opnieuw zorg uitstellen door het hoge aantal coronapatiënten op hun diensten. In Brussel zijn er weinig problemen, al zijn de opnames wel weer aan het stijgen. Viroloog Steven Van Gucht verwacht niet meteen een sterke opstoot.
Brussel blijft gespaard van hoge druk op de zorg, maar daling nog niet ingezet
“Bij ons is alles goed onder controle.” In het Sint-Pieterziekenhuis in hartje Brussel ligt momenteel nog één covidpatiënt op de afdeling intensieve zorg. De griep is er bovendien nog niet binnen geslopen. Het ziekenhuis hoeft dan ook geen zorg uit te stellen, zegt woordvoerder Muriel Pletsers.
Eenzelfde geluid komt er uit het UZ Brussel, waar alle ingrepen kunnen doorgaan zoals gepland. “Het is wel wat puzzelen door afwezigheden in de paasvakantie, maar niets onoverkomelijks,” zegt woordvoerder Karolien De Prez. In het UZ Brussel kwamen de laatste dagen enkele grieppatiënten binnen, maar een grote toeloop is het niet. De covidpatiënten zijn er nu met 61, waarvan 3 intensieve verzorging nodig hebben. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de week ervoor.
“In vergelijking met Vlaanderen en Wallonië telt Brussel opvallend minder besmettingen en ziekenhuisopnames”
De Brusselse business-as-usual lijkt een groot contrast met het puzzelwerk van enkele Vlaamse ziekenhuizen. Onder meer in Antwerpen en Leuven moeten ziekenhuizen al enkele weken zorg uitstellen door de hoge druk van covid- en grieppatiënten. “We zien inderdaad al een paar weken dat Brussel het relatief goed doet binnen België,” zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “In vergelijking met Vlaanderen, maar ook met Wallonië, telt Brussel opvallend minder besmettingen en ziekenhuisopnames.”
In het hele land liggen vandaag meer dan 3.000 covidpatiënten in het ziekenhuis, waarvan ongeveer 185 op intensieve zorgen. In Brussel zijn dat er 262, waarvan 26 patiënten intensieve verzorging vragen. Dat is net minder dan 10 procent van het totale aantal IC-bedden in het gewest. Zorg uitstellen, is niet nodig.
Stijgende besmettingen
Ondertussen nemen de nieuwe opnames, net zoals in het UZ Brussel, wel toe in het hele gewest. Sinds ongeveer vier weken valt een stijging op te merken van zo’n 155 coronapatiënten in de ziekenhuizen naar nu dus bijna de helft meer. Ook de besmettingen stegen in die periode van ongeveer 3.000 naar meer dan 4.500 nieuwe gevallen per week. Daarentegen kent Vlaanderen de laatste dagen wél een lichte daling in besmettingen en opnames. (Lees verder onder de grafiek)
“Ik verwacht dat Brussel over een paar weken volgt met diezelfde daling,” zegt Van Gucht. “Nu zien we nog een lichte stijging, maar Brussel vertrekt vanuit een veel lager gemiddelde dan de rest van het land.” Zelfs als de opnames nog even blijven doorstijgen, is er dus nog marge in de ziekenhuizen.
Volgens viroloog Van Gucht profiteert Brussel wellicht van een soort ‘hybride immuniteit’ omdat eerdere coronagolven er zo lelijk huishielden. “Mensen die een jaar of zelfs twee jaar geleden besmet raakten, bouwen een bredere immuniteit op als ze nog eens besmet raken met een nieuwe variant,” zegt Van Gucht. “Dat geldt ook voor wie een booster kreeg. Herhaalde blootstelling aan het virus verhoogt niet alleen de antistoffen tegen dat ene virus, maar biedt ook een betere bescherming tegen varianten van de toekomst.”
Daarnaast blijkt uit contactstudies dat Brusselaars gemiddeld minder (nauwe) contacten hebben dan Vlamingen. “En er is in Brussel geen groot carnaval gevierd,” zegt Van Gucht, wat in Limburg en Oost-Vlaanderen wel het geval was.
Naar code oranje?
Van Gucht verwacht – en hoopt – dat de besmettingen in het hele land verder blijven dalen. “Dat moet ook wel om de ziekenhuizen weer ademruimte te geven,” zegt de viroloog, vooral verwijzend naar de situatie in Vlaanderen.
“We gaan ervan uit dat de belasting op de ziekenhuizen spontaan zal dalen”
“Als dat niet gebeurt, dan zal er weer ergens een inspanning moeten gebeuren om de ruimte voor andere zorg weer te verhogen,” zegt hij.
De viroloog benadrukt dat dit niet wil zeggen dat we sowieso naar code oranje moeten omschakelen (met meer inperkende maatregelen). “Wij vragen om de situatie te beoordelen op het moment van het volgende Overlegcomité,” zegt hij. Dat vindt plaats op vrijdag 22 april, over ruim twee weken. “We gaan ervan uit dat de belasting op de ziekenhuizen in de tussentijd spontaan zal dalen,” besluit Van Gucht.
De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel blijft in elk geval alert. "Op dit moment hebben we geen echo’s van een sterk toenemende druk, maar we blijven het uiteraard opvolgen. Het kan snel veranderen," reageert Inge Neven van de GGC. Door de combinatie van griep en covid kan immers ook het personeel uitvallen, zegt ze. "De druk blijft sowieso reëel."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , steven van gucht , brusselse ziekenhuizen , uitgestelde zorg , uitgestelde operaties , coronabesmettingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.