De coronacijfers gaan opnieuw de goede richting uit. De Brusselse ziekenhuizen zien dat het aantal opnames stabiliseert, maar willen nog even afwachten om te zien of de piek van de derde golf echt bereikt is. De druk op intensieve zorg blijft namelijk groot, waardoor niet-noodzakelijke behandelingen blijven uitgesteld worden.
Brusselse ziekenhuizen zijn hoopvol
In het UZ Brussel worden in totaal momenteel 61 COVID-19-patiënten verzorgd. Twee dagen geleden waren dat er nog 71. De opnames zijn dalende en meerdere patiënten konden het ziekenhuis verlaten. Op de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel zijn 24 bedden ingenomen en dat aantal daalt nog niet. 16 patiënten worden er beademd.
"Het is te vroeg om echt te spreken van een daling. We moeten nog een paar dagen wachten om te evalueren of de piek achter ons ligt. Zeker gezien de situatie op intensive care, die spannend blijft. We evalueren dagelijks en houden rekening met het feit dat een deel van de patiënten op de gewone afdeling op intensieve zal belanden", vertelt UZ Brussel-woordvoerster Karolien De Prez.
Binnen de Chirec ziekenhuizen in Oudergem, Anderlecht en Eigenbrakel zijn 79 patiënten opgenomen, waarvan 22 op intensive care. Een stabilisatie tegenover de 81 coronagevallen, waarvan 23 op intensieve, die ze vorige week verzorgden. Het netwerk van Iris Ziekenhuizen vangt momenteel 181 COVID-19-patiënten op, waarvan 52 op intensieve zorgen.
'Fase 2A'
"Deze derde golf blijft zeer intens op de dienst intensive care. Helaas zorgt de situatie ervoor dat we geplande ingrepen die tot een passage leiden op intensieve zorg moeten blijven uitstellen. Een herneming van de ingrepen is nog niet in zicht", vertelt Etienne Wéry, gedelegeerd bestuurder bij de Iris Ziekenhuizen. "We hopen met heel ons hart dat de derde golf nu voorbij haar piek is. Sinds 7 april noteren we geen merkwaardige stijging meer van het aantal opnames", vervolgt Wéry.
De stabilisatie van de opnames is ook merkbaar in de Europa Ziekenhuizen, waar ze tegelijkertijd nog voorzichtig blijven door de druk op IZ. "We zijn nog steeds in fase 2A en de situatie blijft precair", vertelt woordvoerster Jennyfer Doria Tilleux. "De patiënten zijn bovendien jonger dan tijdens de vorige golven, al moeten ze vaker beademd worden. We merken op dat we sinds januari geen patiënten niet meer hebben van rusthuizen dankzij de vaccinatie", verklaart Doria Tilleux.
In het UZ Brussel zien ze tot slot ook dat de 80-plussers niet de grootste groep meer vormen binnen de opgenomen patiënten. Het gaat nu vooral om 60- en 70-plussers. Al zijn er ook een aantal veertigers en vijftigers die in het ziekenhuis liggen.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , brusselse ziekenhuizen , coronavirus