Dokters van de Wereld en Croix Rouge de Belgique voorzien vanaf 7 juni permanente medische ondersteuning voor de hongerstakende sans-papiers in de Begijnhofkerk en op de campussen van de ULB en de VUB. Op die manier willen ze de druk op de spoeddiensten en ambulanciers verlagen, die tot nu toe telkens werden opgeroepen voor hulp.
Veertig sans-papiers naar ziekenhuis per dag: permanente medische hulp is onderweg
Sinds de start van de hongerstaking, die ondertussen al ruim een week duurt, werden al tientallen migranten zonder papieren overgebracht naar het ziekenhuis. Afgelopen zaterdag alleen al ging het om twintig personen. "Vaak gaat het om klachten die ter plaatsen ook te behandelen zijn, zoals flauwtes of hoofdpijn”, verklaarde Walter Derieuw, woordvoerder van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp aan BRUZZ.
Om de dienst Dringende Medische Hulp te ondersteunen, slaan Dokters van de Wereld en Croix Rouge de Belgique, het Franstalige Rode Kruis, de handen in elkaar. “De hongerstakers bereiken hun negende dag en bevinden zich in een kritieke periode”, zegt Michel Genet, algemeen directeur van Dokters van de Wereld. “Daarom bellen ze vaak de ambulances, wat niet optimaal is omdat de spoeddiensten nog drukbezet zijn door Covid.”
Vanaf 7 juni willen Dokters van de Wereld en Croix Rouge de Belgique de 700 sans-papiers elke twee dagen laten onderzoeken door medisch personeel. Voor de begeleiding zullen de hulporganisaties federale financiering ontvangen via het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV), aldus Genet.
Toch is het ook voor de twee hulporganisaties niet evident om genoeg middelen en vrijwilligers te vinden. Zij zijn namelijk druk in de weer bij de vaccinatiecentra en de mobiele vaccinatieteams. “Deze week probeert Croix Rouge al medische en psychologische hulp te voorzien voor de hongerstakers op de drie locaties. Ondertussen zoeken wij verder naar extra paren helpende handen”, vertelt Genet.
Overleg met ULB
Dag na dag verergert de toestand van de hongerstakende sans-papiers. "Over de drie bezettingen heen loopt het aantal hospitalisaties dagelijks op tot zo'n 45", kondigde vertegenwoordiger Ahmed aan op de eerste persconferentie van l'Union des Sans-Papiers pour la Regularisation (USPR) op 31 mei. “We zijn hier niet voor ons plezier, maar om ons gebrek aan rechten aan te klagen. Deze hongerstaking is onze laatste uitweg: we vragen de overheden om niet langer te zwijgen.”
Ahmed zegt dat USPR geen collectieve regularisatieronde eist, maar duidelijke regularisatiecriteria en een commissie die regularisatieverzoeken onder die concrete criteria behandelt. “Nu zijn er verhalen van twee personen met exact dezelfde achtergrond en in dezelfde situatie, waarvan de ene geregulariseerd wordt en de andere niet. Hoe legt de overheid dat uit?”
Voor de persconferentie zat het collectief nog samen met ULB-rector Annemie Schaus. Afgelopen week kondigde de universiteit aan dat de sans-papiers hun huidige locatie zouden moeten verlaten, omdat er renovatiewerken moesten worden uitgevoerd in het gebouw. De migranten zonder papieren zouden naar een plek verhuisd worden waar slechts ruimte is voor een dertigtal personen. “Dat lokaal was veel te klein”, aldus Nabil, een andere vertegenwoordiger. “Na het overleg heeft de rector beslist dat we er tijdens onze hongerstaking toch mogen blijven. We zijn haar dan ook heel dankbaar.”
Wie interesse heeft om de sans-papiers medisch mee te ondersteunen, kan een bericht sturen naar engagement@doktersvandewereld.be.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving , bezetting sans-papiers , Dokters van de Wereld , croix rouge de belgique , hongerstaking