Dat de coronabesmettingen weer in stijgende lijn gaan, voelt men ook in de ziekenhuizen. In Brussel zijn de opnames de laatste twee weken lichtjes aan het toenemen. Er liggen nu 346 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen, van wie 80 personen op intensieve zorg. “Het is opletten”, klinkt het, vooral op intensieve zorg.
Ziekenhuizen zien opnames stijgen, maar niet overal
Dagelijks veertien procent meer nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis dan vorige week. Dat is de trend in het hele land. In Brussel verloopt de stijging gelijkaardig, met gemiddeld 15 nieuwe opnames per dag de laatste week, ofwel 2 meer dan een week geleden.
Het aantal nieuwe opnames verschilt wel sterk tussen de verschillende Brusselse ziekenhuizen. In het Sint-Pietersziekenhuis en in de Kliniek Sint-Jan blijven de opnames relatief stabiel. In de Europaziekenhuizen ook, waar ze al wekenlang rond de tien patiënten op intensieve zorg behandelen. “Dat aantal blijft stabiel, maar hoog”, zegt woordvoerster Jennyfer Doria. Patiënten op intensieve zorg blijven gemiddeld langer liggen dan andere patiënten, wat het hogere cijfer deels kan verklaren.
Maar in de Iris Ziekenhuizen Zuid liggen op dit moment al 48 coronapatiënten. Tot een maand geleden schommelde dat aantal maar rond de 25 of 30 patiënten, een derde minder dus. “Nu hebben we met onze twee zalen en onze dienst intensieve zorg net voldoende plaats om al die patiënten op te vangen”, zegt directeur van de zorgen Danny De Clercq. Er liggen 9 van de 48 patiënten op intensieve zorg.
Stijging gaat minder snel
In vergelijking met de eerste en tweede golf gaat de stijging nu wel minder snel, zegt De Clercq. “Het is heel duidelijk dat het minder snel stijgt, maar toch is het alarmerend. We komen niet meer toe met één zaal." Vanuit het UZ Brussel sloeg CEO Marc Noppen ook al alarm: het aantal coronapatiënten in zijn ziekenhuis steeg vanaf begin maart snel, met bijna een verdubbeling op twee weken tijd. Inmiddels is het aantal coronapatiënten in het UZ Brussel gestabiliseerd rond de 45 patiënten, maar blijft het aantal opnames op intensieve zorg stijgen.
"Vandaag liggen daar 14 patiënten. Dat zijn twee volledige zalen vol, plus nog eens twee patiënten op de afdeling medium care", zegt UZ-woordvoerster Karolien Deprez. "Het is vooral dat wat we zeker in het oog moeten houden, want dat zal gevolgen hebben op andere ingrepen waarvoor patiënten eventueel op intensieve zorg terechtkomen." Elk bed dat een Covid-19-patiënt bezet, is namelijk niet meer vrij voor mensen die een operatie moeten ondergaan die intensieve zorg vereist. "Op 3 maart hadden we nog maar zes patiënten op intensieve zorg, nu is dat gestegen tot 14."
Jongere patiënten
Viroloog Steven Van Gucht zegt deze dinsdag in De Standaard dat patiënten nu in het algemeen vaker op intensieve zorg belanden dan begin februari. Dat kan te maken hebben met de Britse variant, zegt Van Gucht, maar met verklaringen wil hij nog voorzichtig blijven. De patiënten zijn in het hele land gemiddeld jonger en hebben vaker onderliggende aandoeningen dan tijdens de vorige golven. In het UZ Brussel is de gemiddelde coronapatiënt nu 64 jaar.
In sommige Brusselse ziekenhuizen lopen de opnamecijfers net achteruit. In de Kliniek Sint-Anne Sint-Rémie in Anderlecht liggen nu 24 coronapatiënten, 12 minder dan een week geleden. In het Deltaziekenhuis in Oudergem liggen op dit moment twee patiënten minder dan een week geleden: in totaal 12, van wie vier personen op intensieve zorg.
"Ik zou maar één raad willen geven aan de mensen: houd het nog een beetje vol tot begin mei"
Hoe dan ook willen alle ziekenhuizen goed opletten. “Wij schommelen al enkele weken rond de 20 opnames. Soms gaat het er wat boven, dan weer net eronder”, zegt Elke Colpaert van de Kliniek Sint-Jan. Deze dinsdag liggen er 19 coronapatiënten in dat ziekenhuis, van wie 5 op intensieve zorgen. “Ik denk dat iedereen hoopt dat het niet exponentieel gaat stijgen, maar voorlopig zijn de cijfers niet echt hoopgevend. Het allerbelangrijkste is dat de maatregelen gevolgd blijven: thuiswerk, mondmaskers, afstand, handhygiëne en verder hopen op een snelle vaccinatie.”
Volgens directeur De Clercq van de Iris Ziekenhuizen is het met de ontluikende lente vooral opletten dat mensen zich nog aan de regels houden. Versoepelen tijdens of meteen na de paasvakantie, is te vroeg, zegt hij. “Dan riskeren we dat onze tweede grote vakantie in het gevaar komt. Ik zou maar één raad willen geven aan de mensen: houd het nog een beetje vol tot begin mei, dan staan er ons mooiere tijden te wachten”, belooft De Clercq.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , intensieve zorgen , coronapatiënten , brusselse ziekenhuizen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.