Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia voegt zich bij de verschillende burgerlijke partijen in de zaak van het politieoptreden tijdens de betoging tegen klassenjustitie op 24 januari. Directrice Els Keystman geeft aan dat er bij Unia verschillende klachten van discriminatoir en racistisch optreden van politieagenten in functie zijn binnengelopen: “Een structurele aanpak dringt zich op”.
Unia stelt zich burgerlijke partij in zaak betoging tegen klassenjustitie
“Politieoptreden valt niet onmiddellijk onder onze bevoegdheden,” aldus Keytsman, “maar er zijn voldoende aanwijzingen, zoals getuigenissen in de media, klachten bij ons en beeldmateriaal, die erop wijzen dat er mogelijk sprake is geweest van discriminerende uitlatingen en acties vanwege agenten tijdens de betoging. Van zodra er sprake is van haatmotieven is Unia bevoegd."
Rond het politieoptreden tijdens de betoging op 24 januari tegen politiegeweld en klassenjustitie rezen al heel wat vragen. De betoging resulteerde in 245 aanhoudingen, waaronder ook toevallige passanten die niets met de betoging te maken hadden. Nadien waren er meerdere getuigenissen van opgepakte jongeren over politiegeweld en racistische uitlatingen tijdens de arrestatie en hun verblijf in de cel.
Een onkreukbare politie
Het Brussels parket heeft een onderzoek gestart naar de betoging en verschillende van de betrokken jongeren namen een advocaat onder de arm. “Ook bij ons liepen er verschillende klachten binnen, en advocaten van slachtoffers vroegen ons om zich burgerlijke partij te stellen. Dat mandaat heeft de Raad van Bestuur ons ondertussen gegeven. Dankzij onze betrokkenheid kunnen we dan ook het dossier inkijken en eventuele aanvullende stappen ondernemen indien nodig.”
Keytsman geeft ook aan te willen werken aan een structurele aanpak van discriminatoire acties of geweld vanwege agenten tijdens betogingen: “De politie is een belangrijke partner voor Unia in de bestrijding van racisme en discriminatie. Ook als één van de grootste werkgevers van het land is daar een belangrijke rol voor de politiediensten weggelegd. Maar onze maatschappij moet kunnen rekenen op een onkreukbare politie. Een politie waar er geen sprake kan zijn van discriminatoire en racistische uitspraken door agenten in functie.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , Samenleving , betoging klassenjustitie , betoging tegen politiegeweld , Gelijkekansencentrum Unia , Unia , Els Keystman