| De zeldzame Zuidelijke oeverlibel (Orthetrum brunneum) werd meermaals waargenomen in Schaarbeek, Haren, Jette en Anderlecht

In 20 jaar tijd dubbel zoveel soorten libellen in Brussel

EDB
© BRUZZ
02/11/2018

In vergelijking met minder dan twintig jaar geleden kunnen vandaag dubbel zoveel soorten libellen waargenomen worden in Brussel. Dat heeft te maken met de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater, maar ook de klimaatopwarming speelt een rol.

Vorige zomer werd niet enkel vastgesteld dat de populaties groot zijn, maar ook dat de diversiteit van de libellen hoog ligt. Dat schrijft Passer, het ledenblad van Natuurpunt Brussel. Zo werd de zeldzame Zuidelijke Oeverlibel meermaals waargenomen in Schaarbeek, Haren, Jette en Anderlecht.

Dat is een fenomeen dat niet enkel in Brussel waarneembaar is, zegt Geert De Knijf van de Belgische Libellenwerkgroep Gomphus, aan BRUZZ. “In zowat elke Belgische provincie merken we dat het aantal libellen toeneemt,” aldus De Knijf.

“Een belangrijke reden daarvoor is de verbeterde kwaliteit van het oppervlaktewater, en op bepaalde plekken ook het stromend water,” vertelt De Knijf. (lees verder onder de fotoreeks)

Sterven in de herfst

Maar daarnaast is ook de klimaatopwarming deel van de oorzaak waarom in Brussel nieuwe soorten opduiken. Het verspreidingsgebied van deze libellen verplaatst zich meer noordwaarts.

“Bovendien hebben we de laatste twintig jaar vaak langere nazomers. Daardoor blijven libellen langer leven,” aldus De Knijf.

Of de verhoogde populatie libellen gevolgen kan hebben voor mens en natuur, daar is De Knijf duidelijk over. “Alle libellen sterven in de herfst. Er zijn geen gevolgen aan verbonden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , libellen , klimaatopwarming , Gomphus , Geert De Knijf , waterkwaliteit , insecten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni