Wie in Brussel zonnepanelen laat installeren, krijgt in 2022 ongeveer 10 procent meer groenestroomcertificaten voor de opgewekte stroom dan afgelopen jaar. Zo wil het Gewest de terugbetaling van de investering in zeven jaar tijd blijven garanderen, na een advies in die zin van energieregulator Brugel. In 2021 was de steun juist teruggeschroefd.
Brussel verhoogt steun voor zonnepanelen wegens duurdere grondstoffen
In 2021 daalde in Brussel het aantal groenestroomcertificaten (GSC's) voor nieuwe zonnepanelen met 20 tot 46 procent, afhankelijk van de vermogenscategorie van de installatie. In Vlaanderen en Wallonië werden de groenestroomcertificaten al in 2014 afgeschaft.
Doordat de kostprijs van zonnepanelen voor particulieren doorheen de jaren bleef afnemen, was die daling van het aantal toegekende GSC's opgenomen in het huidige Brusselse regeerakkoord.
Minister van Energie Alain Maron (Ecolo) stelde de invoer van de verminderde subsidie twee keer uit, de tweede keer vanwege de gevolgen van de coronacrisis en de eerste lockdown op de installatie van al bestelde panelen. Begin 2021 was het dan toch zo ver. Maar amper een jaar later wordt de steun voor zonnepanelen opnieuw opgeschroefd met zowat 10 procent voor elke vermogenscategorie.
'Kostprijs installaties neemt toe'
“Energieregulator Brugel merkte dat de kostprijs van de installaties toegenomen is, door de stijgende prijzen van de grondstoffen”, zegt Raphaël Boucquey, juridisch adviseur hernieuwbare energie bij Leefmilieu Brussel. “Bedoeling is om dankzij de 10 procent meer groenestroomcertificaten te kunnen blijven garanderen dat de investering in zonnepanelen in zeven jaar wordt terugverdiend."
Tegelijk met de verhoogde steun voor producenten van zonne-energie wordt ook het percentage groenestroomcertificaten dat energieleveranciers verplicht moeten afnemen de komende jaren verhoogd. Een hoger aantal GSC's – waardoor wellicht meer particulieren in zonnepanelen willen investeren – plus een hogere vraag vanuit de energieleveranciers moet het evenwicht tussen vraag en aanbod aan groenestroomcertificaten op de markt garanderen.
De stijging van het aantal groenestroomcertificaten per MWh is enkel van toepassing op nieuwe installaties sinds 1 januari 2022. Ze heeft dus geen terugwerkende kracht.
Energie delen van zonnepanelen
Met de exploderende prijzen voor energie in het achterhoofd raadden experts de afgelopen maanden al aan om te investeren in hernieuwbare energie. Onder bepaalde inkomensplafonds kun je in Brussel voor de plaatsing van zonnepanelen een groene lening met een rente tussen 0 en 2 procent krijgen.
Burgers die willen investeren in duurzame energie kunnen het potentieel van hun dak bekijken via de zonnekaart van Leefmilieu Brussel. Zij kunnen ook gebruik maken van gratis advies: de dienst Homegrade begeleidt particulieren met een eigen woning stap voor stap, de Facilitator Duurzame Gebouwen ondersteunt mede-eigenaars, en het EnergiePack kleine en middelgrote ondernemingen.
Daarnaast zou een nieuwe facilitatordienst van ‘energiegemeenschappen’ vanaf het tweede kwartaal van 2022 degenen moeten ondersteunen die binnen hun gebouw of buurt willen beginnen met het delen van lokale energie. Tot nu toe bestonden er alleen nog maar proefprojecten rond energie delen, maar tegen april zou de ordonnantie die energiegemeenschappen algemeen toelaat gestemd moeten zijn.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Economie , zonnepanelen , fotovoltaïsche zonnepanelen , zonne-energie , Brugel , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.