Onafhankelijk Brussels parlementslid Victoria Austraet, voorheen DierAnimal, pleit voor een verbod op door paarden getrokken koetsen. Afgelopen maandag zag ze een door paarden getrokken koets in Brussel toen het erg warm was. De afgelopen zomer overschreden de temperaturen wel vaker de 30 graden.
Brussels parlementslid wil paardenkoetsen verbieden tijdens de hitte
"Als het te heet is voor mensen, is het ook te heet voor dieren," argumenteert Austraet. In veel landen laten eigenaars hun dier niet werken tijdens hoge temperaturen. Austraet is dan ook verbaasd te zien dat dat in Brussel niet het geval is. Ze herinnert er in La Capitale aan dat de hitte een dier ook te veel kan worden.
Ze noemt de paardenkoetsen verder een "ouderwetse praktijk" die een dier in beeld brengen als "object, als slaaf." Het is volgens haar de hoogste tijd dat Brussel een einde maakt aan de paardenkoetsen, zoals Amsterdam, Barcelona, Rome en Montreal ook deden.
Raad voor Dierenwelzijn brengt advies uit
"Tijdens de eerste hittegolf heb ik samengezeten met de uitbater," reageert Brussels schepen van Handel Fabien Maingain (Défi) die niet meteen van plan lijkt om de regelgeving te veranderen. "De uitbater geeft voorrang aan het welzijn van zijn paarden en we hebben nog nooit iets gevonden om over te klagen," zei Maingain. Op gewestelijk niveau verwijst partijgenoot Bernard Clerfayt - minister van Dierenwelzijn - naar het advies van de Brusselse Raad voor Dierenwelzijn.
Die oordeelde dat er nood is aan specifieke wetgeving rond het welzijn van koetspaarden. In het Brussels Gewest bestaat daar geen specifieke wetgeving rond, zoals wel het geval is in andere Belgische of buitenlandse steden. De dierenbeschermingsorganisaties en asielen die deel uitmaken van de raad vinden dat een verbod op paardenkoetsen moet worden ingevoerd om het dierenwelzijn te beschermen, maar zo ver wil de voltallige raad niet gaan in haar advies. Wel gelden vanaf 27 graden speciale maatregelen, zoals extra koelen en laten drinken van de dieren. Vanaf 35 graden zou de arbeid moeten worden gestaakt.
De exploitant verzekert La Capitale ondertussen dat hij er alles aan doet om het welzijn van de dieren te waarborgen. "We hebben zeer strikte voorschriften: we laten de paarden niet werken als het meer dan 28 graden is, we beperken het aantal dagen dat ze werken en het aantal mensen in de rijtuigen, we nemen pauzes tussen de ritten door," klinkt het. Sinds juli hebben de paarden meer dan 21 dagen rust gehad omdat het te heet was. "Op de maandag in kwestie was het nog geen 29 graden," maakt hij zich sterk. "Ik heb tegen mijn werknemers gezegd dat ze vroeg konden eindigen. De dag daarna werkten de paarden niet."
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Dierenwelzijn , paardenkoets , toerisme