Om de biodiversiteit rond de Zenne te versterken, heeft Leefmilieu Brussel de Zennetuin ter hoogte van de Paapsemlaan, de Gerijstraat en de Eiland Sint-Helenastraat in Anderlecht gekocht. Het Gewest wil er een publieke promenade aanleggen.
Gewest koopt Zennetuin in Anderlecht over
De groene ruimte tussen het Paepsem Business Park en Bpost in Anderlecht, ook gekend onder de naam ‘Eiland Sint-Helena', is wat overblijft van een oude zijtak van de Zenne die in het midden van de twintigste eeuw werd gedempt. Om de biodiversiteit rond de Zenne te beschermen en te versterken, wilde Leefmilieu Brussel het terrein verwerven, vertelt Benjamin Thiébaux van Leefmilieu Brussel. “Dat is eind 2020 is gebeurd. Het Gewest kocht het terrein over van AG Real Estate.”
“Om de Zenne op te waarderen, werd eerder al een promenade langs de open Zenne ter hoogte van de Paapsemlaan aangelegd,” aldus Thiébaux. “Vandaag is het de bedoeling om dit wandelpad uit te breiden richting het Eiland Sint-Helena zodat de inwoners van Brussel kunnen genieten van het gebied rondom de Zenne.”
Leefmilieu Brussel bekijkt op dit moment de opties om de oevers heraan te leggen en om een wandelpad aan te leggen. Momenteel worden studies opgestart om de verschillende ontwikkelingsmogelijkheden van het gebied te bestuderen. Die studies moeten rekening houden met de kenmerken en de geschiedenis van de site, zoals een oude spoorwegbrug, de Zenne, de bewoners, enzovoort.
Collectieve tuin
Het Eiland Sint-Helena huisvest al jaren de collectieve Zennetuin in Anderlecht, waar tuiniers zich richten op permacultuur. Tijdens de commissie Leefmilieu vroeg Brussels parlementslid Lotte Stoops (Groen) zich af hoe de plannen van het Gewest zouden samengaan met de activiteiten van de tuiniers.
"De oevers moeten op termijn toegankelijk zijn voor alle Brusselaars via een promenade."
Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) antwoordde dat het Gewest van plan is om het collectief te raadplegen in het kader van de heraanleg van de site. “Op 26 februari vond alvast een vergadering plaats tussen Leefmilieu Brussel en de vertegenwoordigers van de vereniging om de toekomstige samenwerking te bespreken.”
Minister Maron voegde daaraan toe dat een tijdelijke bezettingsovereenkomst zal gesloten worden tussen Leefmilieu Brussel en het collectief om de voortzetting ervan te bestendigen. “Dit is echter geen gelijkstelling met een privatisering van de oevers van de Zenne. Zij behoren tot de publieke ruimte en moeten op termijn toegankelijk zijn voor alle Brusselaars via de aanleg van een publieke promenade.”
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Stedenbouw , Leefmilieu Brussel , benjamin thiébaux , Zenne , eiland sint-helena , Zennetuin , paepsem business park