Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Anderlecht.
Hoe gezond is de lucht in Anderlecht?
Van de 3.000 Brusselse meetbuisjes voor stikstofdioxide (NO2) werden er bijna tweehonderd opgehangen in Anderlecht. Met een oppervlakte van 17 vierkante kilometer is het een van de grootste gemeenten in Brussel. De meetresultaten verschillen sterk naargelang de locatie, maar in het algemeen geldt: hoe verder van het stadscentrum, hoe beter de luchtkwaliteit.
Ten westen van de Ring rond Brussel telt de gemeente nog enkele dunbevolkte gebieden. De meeste meetpunten kleuren er blauw, wat voor een goede tot uitstekende luchtkwaliteit staat. Aan enkele meetpunten liggen de NO2-waarden zelfs onder de WHO-grenswaarde. De Wereldgezondheidsorganisatie verlaagde de advieswaarde van 40 naar 10 µg/m³, een norm die gehaald wordt aan meetpunten in de Neerpedewijk (8,74-9,07 µg/m³).
Beste lucht aan Vogelenzang
De beste luchtkwaliteit werd gemeten in de Vogelenzangstraat (8,12 µg/m³), naast het gelijknamige natuurreservaat. Als we de meetpunten midden in het Zoniënwoud buiten beschouwing laten werd nergens anders in het gewest zo’n lage concentratie NO2 gemeten. Ook in de Goede Luchtwijk valt de luchtkwaliteit goed mee, met twee meetpunten die lichtblauw kleuren met NO2-waarden rond de 14 µg/m³, ondanks de nabijheid van de Ring.
Als we de Ring oversteken zien we geen blauwe meetpunten meer, maar wel nog heel wat donker- en lichtgroene bolletjes, waar de luchtkwaliteit goed tot gemiddeld is. Dat is onder meer het geval in de wijk het Rad, waar de meeste meetpunten NO2-waarden onder 20 µg/m³ registreerden, nog ver onder de Europese grenswaarde voor NO2 van 40 µg/m³.
Ook in de Peterboswijk kleuren enkele meetpunten groen. In de Veeweide-wijk liggen de meeste NO2-waarden tussen 20 en 25 microgram per kubieke meter (lichtgroen of 'gemiddeld'), uitgezonderd een donkergele bol in de Claude Debussystraat, waar het autoverkeer geregeld moet aanschuiven. Dat zorgt voor een lokale vervuilingspiek.
Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Anderlecht. Bekijk de interactieve kaart hier.
Kuregem
Naarmate we meer richting de Kleine Ring trekken verslechtert de luchtkwaliteit en duiken er meer gele ('matig'), donkergele ('ondermaats') en oranje ('slecht') bollen op. Dat is het geval rond metrostation Sint-Guido, met waarden rond 30 microgram per kubieke meter. Oranje meetpunten duiken ook op langs de Birminghamstraat. Langs de Ninoofsesteenweg werd aan één meetpunt 44,59 µg/m³ NO2 gemeten, een zeer slecht resultaat dus.
Nog meer oranje bollen vinden we in Kuregem terug, een drukke en dichtbevolkte wijk waar de meeste meetpunten geel en oranje kleuren. Langs de Bergensesteenweg bedragen de gemeten waarden 37 microgram per kubieke meter, aan de Clemenceaulaan gaat het om 39,67. Het allerslechtste meetresultaat in heel de gemeente vinden we terug aan het uiteinde van de Bergensesteenweg ter hoogte van de Anderlechtsepoort met een concentratie van 49,19 µg/m³ ('uiterst slecht')
Het zijn dus de drukke verkeersassen, niet alleen in Kuregem, die ervoor zorgen dat Anderlecht een gemiddelde NO2-concentratie heeft van 24,15 µg/m³. Daarmee staat de gemeente op de elfde plaats in de lijst van Brusselse gemeenten met de beste luchtkwaliteit.
- Beste lucht: Vogelenzangstraat (8,12 µg/m³)
- Slechtste lucht: Bergensesteenweg/Anderlechtsepoort (49,19 µg/m³)
Meer CurieuzenAir
Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , CurieuzenAir: resultaten , NO2 , luchtvervuiling , stikstofdioxide
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.