Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de Stad-Brussel (zonder Laken, Neder-Over-Heembeek of Haren).
Hoe gezond is de lucht in Brussel-Stad?
Brussel-Stad scoort met 29,6 µg NO2 (stikstofdioxide) per kubieke meter lucht bijna even slecht als rode lantaarn Sint-Joost-ten-Node. Alleen zitten achter dat gemiddelde cijfer erg uiteenlopende waarden: midden in het Warandepark is de lucht goed, vlakbij de Vlaamsepoort worden dan weer de slechtste waarden in heel het gewest opgetekend.
Eerst het goede nieuws: wie in een rustige woonstraat in de Vijfhoek woont of werkt, heeft veel kans dat de luchtkwaliteit er ondanks de centrale ligging ‘gemiddeld’ of ‘matig’ is. Zo kleuren de Vaartstraat en het punt aan de Kamer in de Wetstraat (tegenover het park weliswaar) lichtgroen (gemiddeld). In het midden van het Warandepark is de NO2-waarde zelfs ‘goed’.
In de centrale voetgangerszone op de Anspachlaan is de luchtkwaliteit dan weer doorgaans matig, met vooral lichtgele punten.
Zwarte zone Vlaamsepoort
De slechtste waarden in de Vijfhoek liggen duidelijk langs de Kleine Ring, waar de luchtkwaliteit op sommige plekken zelfs uiterst slecht is, goed voor een donkerpaarse bol. Dat is bijvoorbeeld het geval tussen de Vlaamsepoort en de Locquenghienstraat, waar bijzonder vaak file staat. Aan de Vlaamsepoort zelf, waar het kruispunt voor meer luchtdoorstroming zorgt, krijgt de lucht de het label 'slecht'.
Ook de Anderlechtsepoort of de tunnelmond van de Kruidtuintunnel nabij Madou scoren barslecht. Opmerkelijk: enkele tientallen meter verwijderd van die tunnelmond, op het Barricadenplein, kleuren de bollen alweer lichtgeel (matig). Dat is liefst 5 categorieën beter dan aan die Kruidtuintunnel. Het toont nog maar eens hoe lokaal de vervuiling met stikstofdioxide wel kan zijn.
Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Brussel-Stad. Bekijk de interactieve kaart hier.
Zeer slecht aan Muntpunt
Ook binnen de Vijfhoek zijn er wel degelijk plekken die veel meer onder luchtvervuiling lijden. Zo is de kwaliteit ter hoogte van Muntpunt ‘zeer slecht’ en verderop in de Arenbergstraat zelfs ‘uiterst slecht’. Die laatste straat is niet enkel druk en oplopend, waardoor auto’s en bussen er meer gas geven. De hoge aaneengesloten huizen en de smalle straat zorgen er ook voor een sterk canyoneffect, wat inhoudt dat de (vervuilde) lucht er vaak blijft hangen.
Ook de drukke Arteveldestraat of de Kantersteen langs het Centraal Station, waar de collega’s van De Standaard zitten, krijgen het label ‘slecht’.
De Europese wijk geeft een gemengd beeld, met vooral betere waarden ten oosten van de Ambiorixsquare. In de Jozef II-straat tussen de Belliard- en Wetstraat is de luchtkwaliteit dan weer slecht. Die laatste twee straten staan bekend als ware street canyons, met bijzonder vervuilde lucht. Doordat er echter geen meetresultaten zijn uit de smalle delen van die straten, verschijnt die vervuiling ook niet op de kaart van CurieuzenAir.
Ook in de Noordwijk zien we sterk schommelende waarden, die vooral slechter worden nabij de Kleine Ring en ook wel op de drukke verkeersas Willebroekkaai/Groendreef.
- Beste lucht: Warandepark (18,89 µg/m³)
- Slechtste lucht: Nieuwpoortlaan - Kleine Ring (60,50 µg/m³)
Meer CurieuzenAir
Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , luchtkwaliteit , NO2 , CurieuzenAir: resultaten , stikstofdioxide
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.