Natuurgebied met de bekende woontorens van Ganshoren achteraan.

| In de omgeving van het Moeras van Ganshoren en de woontorens is de luchtkwaliteit 'goed' tot 'zeer goed'

Hoe gezond is de lucht in Ganshoren?

Bettina Hubo
© BRUZZ
18/03/2022

Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Ganshoren.

In Ganshoren is er qua luchtkwaliteit een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden van de gemeente. In het zuiden, de buurt rond de Basiliek en het Elisabethpark, is de lucht behoorlijk ongezond. Zo haalt de Landsroemlaan, gelegen vlak langs het park, een score van net boven de veertig microgram stikstofdioxide (NO2) per kubieke meter, goed voor een rood score ('zeer slecht').

De Jacques Sermonlaan scoort nog slechter met 43,24 µg/m³. Absolute uitschieter in negatieve zin is de vlakbijgelegen Poplimontlaan, waar het stikstofdioxidegehalte bijna 45 microgram per m³ bedraagt. De Sermon- en de Poplimontlaan zijn dan ook drukke verkeersassen die door veel automobilisten gebruikt worden om de stad in of uit te rijden.

De kleinere straten die naar de Basiliek leiden kleuren geel of donkergeel (matig tot ondermaats).

In de buurt rond de Keizer Karellaan, nog zo’n drukke verkeersas, lijkt het volgens dit onderzoek beter mee te vallen. Er was helaas maar één meetpunt op deze laan en daar werd 30,78 µg/m³ genoteerd, net donkergeel of 'ondermaats'. In de zijstraten van deze belangrijke verkeersader die de Basiliek verbindt met de Ring, varieert de luchtkwaliteit tussen licht- en donkergeel en lichtgroen ('gemiddeld').

20220315 CurieuzenAir ganshoren overlay

Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Ganshoren. Bekijk de interactieve kaart hier.

Moeras van Ganshoren

Hoe meer je opschuift naar het noorden van de gemeente, hoe properder de lucht. Zo kleurt de Sint-Martinusbuurt, met de Sint-Martinuskerkstraat en de Zeypstraat, overwegend lichtgroen.

In de Kasteeldreef, vlakbij kasteel De Rivieren, werden waarden genoteerd onder de 20 microgram, donkergroen of 'goed' dus.

Nog noordelijker, in de Henri Feuillienlaan, zien we zelfs enkele lichtblauwe stipjes ('zeer goed'). In deze rustige straat zonder files vlakbij het Moeras van Ganshoren ligt het stikstofdioxidegehalte net boven de 14 microgram per m³.

Ondanks het schone noorden komt Ganshoren uit op een gemiddelde van 25,01 µg/m³ NO2, wat aan de hoge kant is. Qua luchtproperheid staat de gemeente in Brussel op de dertiende plaats.

  • Beste lucht: Tachtigbeukenlaan (14,18 µg/m³)
  • Slechtste lucht: Démosthène Poplimontlaan (44,42 µg/m³)

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren , Milieu , Gezondheid , luchtkwaliteit , NO2 , stikstofdioxide , curieuzenair , CurieuzenAir: resultaten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni