Met 3.000 meetbuisjes verspreid over Brussel is CurieuzenAir het grootste burgeronderzoek ooit naar luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vertonen grote verschillen in de stikstofconcentraties per gemeente en per wijk. Bekijk hier hoe proper de lucht is in de gemeente Vorst.
Hoe gezond is de lucht in Vorst?
Het voormalig industrieel bassin van Vorst heeft stevig te lijden onder een slechte luchtkwaliteit. Op de Brits Tweedelegerlaan en de Humaniteitslaan, delen waar er veel vrachtverkeer is omwille van de industrie en de baanwinkels, en ook veel gewoon woon-werkverkeer, waren er voor alle duidelijkheid geen meetpunten.
Het slechtste punt vinden we op de overgang van het industriële naar het residentiële deel van Vorst, in de Luttrebrugstraat, waar een stikstofdioxidewaarde van 37,54 microgram per kubieke meter lucht werd genoteerd. Helemaal onverwacht is dat niet. De Luttrebruglaan vormt een belangrijke schakel in het Brussels autonetwerk. Het autoverkeer staat er vaak muurvast.
Problematischer is dat de wijken in Laag-Vorst in volle transformatie zijn. Naast de industrie, die er nog aanwezig is, worden er volop woningen gebouwd. Dat zorgt voor een weinig benijdenswaardige cocktail van een toenemend aantal bewoners én een slechte lucht. Tel daar nog de scholen en crèches bij, en het is duidelijk dat er werk aan de winkel is om de wijken, die vaak ook kwetsbaardere bewoners hebben, gezonder te krijgen.
Dat beaamt schepen van Mobiliteit Esmeralda Van den Bosch. De luchtkwaliteit moet beter, maar een bouwstop in Laag-Vorst vindt ze dan weer geen goed idee. “Er is een nijpend tekort aan scholen en crèches. We moeten de ontwikkeling van de stad niet tegenhouden omdat de luchtvervuiling groot is. Neen, we moeten de vuile lucht aanpakken.” Aan de Luttrebruglaan wordt uitgekeken naar afgescheiden fietspaden, meer groen, en circulatieplannen in de buurt.
Dit is de luchtkwaliteit in de verschillende meetpunten in Vorst. Bekijk de interactieve kaart hier.
Grote parken
Opmerkelijk is dat de wijken rond de grote parken in Vorst (Duden en het Park van Vorst) helemaal niet zo’n florissante luchtkwaliteit kennen. In de parken zelf is die ongetwijfeld wel goed (maar er zijn geen meetpunten), maar rond en door het park is het autoverkeer nog dominant en de luchtkwaliteit navenant, zo blijkt uit de CurieuzenAir-metingen. Vooral rond het Park van Vorst duiken verschillende licht- of donkergele punten op ('matig' en 'ondermaats').
Hogerop in Vorst, richting het zuiden, wordt de luchtkwaliteit wel beter. Zoals elders in Brussel geldt: chiquere en duurdere wijken ademen beter, armere wijken ademen slechter.
Het beste resultaat vinden we, niet verrassend, in een kleine doodlopende straat met bomen en huizen die wat verder van de straat af staan: de Champagnedreef. Daar is 15,92 µg/m³ gemeten, goed voor een donkergroene bol ('goed').
Dat alles levert samen een gemiddelde concentratie NO2 per kubieke meter lucht op van 23,27, waarmee Vorst in Brussel de achtste beste luchtkwaliteit heeft.
- Beste lucht: Champagnedreef (15,92 µg/m³)
- Slechtste lucht: Luttrebruglaan (37,54 µg/m³)
Meer CurieuzenAir
Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel en alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...
Lees meer over: Vorst , Milieu , Gezondheid , curieuzenair , CurieuzenAir: resultaten , NO2 , luchtvervuiling , stikstofdioxide
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.