Leefmilieu Brussel heeft een plan voor het beheer van natuurgebied Kauwberg opgesteld. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Milieu Alain Maron (Ecolo) op een vraag in de commissie Milieubeheer eerder deze maand. Doel is om de flora en fauna in het Ukkelse natuurgebiedje beter te beschermen.
Jaren na de officiële bescherming van Kauwberg volgt natuurbehoudplan
De Kauwberg in Ukkel is in 2015 opgenomen bij de natuurgebieden van Natura 2000. Dat is een Europees netwerk van gebieden waar bijzondere dier- en plantsoorten leven. Het gaat om strikt beschermde natuurgebieden die beheerd worden door de administratie die daar in de lidstaat bevoegd voor is, in dit geval Leefmilieu Brussel.
Tot nu toe is er nog geen officieel plan voor het beheer van dit natuurgebied, zegt Marc De Brouwer, coördinator van SOS Kauwberg, die al dertig jaar strijdt voor het behoud van het natuurgebied. “Het natuurbehoudplan is al lang goedgekeurd, maar ik heb er nog niets van gezien. Ook het openbaar onderzoek is ook nog niet gestart. Pas als we dat hebben ingezien, kunnen we er goed op reageren.”
Het lijkt erop dat eerst in kaart zal worden gebracht welke soorten opgenomen zijn in de Natura 2000-classificatie. Vervolgens worden maatregelen getroffen om deze soorten te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een landbouwer die stopt de grond te bewerken zodat de bloemen en vlinders kunnen terugkeren die er ooit zaten.
Ook over de invulling van het terrein zal nog worden nagedacht. Daarbij wordt gezocht naar een balans tussen de ecologische en recreatieve functies van het terrein. Ook worden er mogelijk extra paden aangelegd voor wandelaars en komt er misschien een speelplaats. De Brouwer is blij dat de zaak vooruit gaat. “We zijn tevreden, nu moeten we nog een evenwicht vinden tussen de verschillende activiteiten. Het mag geen park worden, het moet wild blijven.”
Het openbaar onderzoek van het project vindt plaats in het begin van 2021, schrijft La Capitale. Het kabinet van Alain Maron (Ecolo) en administratie Leefmilieu Brussel zijn niet bereikbaar.
Lees meer over: Ukkel , Milieu , kauwberg , Natura 2000 , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.