| De vossen hebben jongen gekregen, waardoor ze verder van huis moeten om voedsel te zoeken.

Lockdown én jongen maken de vos zichtbaarder in Brussel

JP
© BRUZZ
16/05/2020

Er waren altijd al veel vossen te zien in de stad, maar de laatste tijd lijkt het beestje nog zichtbaarder. Dat heeft niet alleen met de lockdown te maken, zegt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. "De vossen hebben net jongen gekregen, waardoor ze vaak verder van huis moeten om voedsel te vinden."

Eind maart, begin april was de lockdown zeker een factor die maakte dat vossen zichtbaarder waren in de stad. "Ze hebben een oppurtunistische levenswijze," zegt bioloog Olivier Beck. "Als de mensen door de lockdown in hun kot blijven, gaan de vossen zich meer permitteren. Nu het gewone leven terug op gang komt, is die factor niet meer geldig."

Maar er zijn andere redenen die maken dat we de vos de rest van de zomer zullen blijven zien.

Vossenburchten in de hele stad

De vossen hebben namelijk net jongen gekregen. "In sommige gevallen zijn ze al goed zichtbaar, ze verlaten de burcht, ze zijn speels en maken geluid," zegt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. Vanwege de jongen gaan de vossen ook verder van huis om voedsel te zoeken, wat maakt dat ze vaker te zien zijn in de stad. Wat ook meespeelt, is dat de dagen langer worden. Mensen zijn meer buiten en zien de vossen daarom ook vaker.

De vossen worden waargenomen in het hele gewest. "Er is maar één gebied waar vossen nooit zijn gesignaleerd, ergens in Anderlecht," zegt Beck. "Vossen kunnen overal in de stad hun territorium hebben. Dat is een perimeter waarbinnen de vos verschillende rustplaatsen heeft. Een van die rustplaatsen kan ook ergens achter een tuinhuisje zijn. Zo lang hij maar niet verstoord wordt."

Nog zichtbaarder tijdens de zomer

De zichtbaarheid van vossen zal in de loop van het seizoen volgens Beck alleen nog maar toenemen. "In juni zijn de jongen echt groot en dan regent het waarnemingen. Wie een vossenburcht in de buurt heeft, gaat ze zeker zien. Dat duurt tot juli of augustus. Dan zijn de jongen groot en gaat de moeder ze verjagen." Ze moeten dan zelf op zoek naar hun eigen voedsel en territorium.

Het kan volgens Beck helemaal geen kwaad dat de vos zich zo thuisvoelt in Brussel. "Toen Brussel nog een moerasbos was, was de vos een oorspronkelijke inwoner. Met de komst van de stad stierven ze uit. Maar eind jaren 1970, begin 1980 kwam de vos op eigen kracht terug." Er zullen volgens hem niet te veel vossen in de stad opduiken, het beestje zal de eigen populatie op een natuurlijk peil houden. "Het is daarom belangrijk dat de mens niet tussenkomt en gaat voederen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , vossen , lockdown , natuurbeheer , Olivier Beck

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni