Actievoerders ontmantelen verkeersfilters in Schaarbeek, gemeente wijzigt circulatieplan

JP , KVDP
© BRUZZ
25/10/2022
Updated: 26/10/2022 18.28u

Een kleine tweehonderd actievoerders protesteert dinsdagavond opnieuw tegen het circulatieplan in Schaarbeek. De sfeer is grimmig en verkeerfilters in de Berenkuilwijk worden onder luid gejuich ontmanteld. De gemeente Schaarbeek laat weten het circulatieplan aan te passen.

Dinsdagavond vertrekt een groep van tussen de honderd en tweehonderd mensen van het Stephensonplein. Daar hebben ze de paaltjes – die sinds maandag een verkeersfilter vormden – weggehaald. Volgens een BRUZZ-reporter ter plaatse gebeurde dat onder luid gejuich.

"De mensen zijn heel boos," zegt verslaggever Kevin Van den Panhuyzen, "ook de verkeersborden zijn weggehaald". De verkeerssituatie is door de actie teruggedraaid naar zondag, de dag voordat de derde fase in ging van het Schaarbeekse circulatieplan.

Volgens een uitbaatster van een handelszaak in de wijk hoeft er niets te veranderen. "Ze zetten overal verkeersborden neer, maar het helpt ons niet. We zijn opgesloten in onze eigen wijk. We moeten enorme omwegen rijden om naar onze zaak te gaan. Het is gisteren begonnen, het is nu al chaos."

Een buurtbewoonster licht toe waarom ze geen voorstander is van het circulatieplan.

De stoet trekt naar het Colignonplein. Onderweg wordt vuurwerk afgestoken en nemen de actievoerders verkeersborden mee.

"Het is spijtig, er wordt gedaan alsof er geen dialoog mogelijk is," reageert Pieter Fannes, die ook op het Colignonplein is. Met het collectief 1030/0 pleit hij al lang voor meer verkeersveiligheid in Schaarbeek, hij is dan ook een voorstander van het Schaarbeekse circulatieplan.

Volgens hem staat het schepencollege erg open voor dialoog. "Het is net een actie als deze, die de dialoog moeilijk maakt. Het weghalen van de borden, het weghalen van paaltjes....Het is een beetje zoals in Kuregem, inderdaad."

De gemeente heeft volgens Fannes voldoende gecommuniceerd over de plannen. Er zijn volgens hem onderliggende problemen die bij dit mobiliteitsvraagstuk boven komen. "Het hele proces kristalliseert zich rond Good Move, maar er zijn veel onderliggende issues: de huizenprijzen, het gevoel niet meer thuis te horen in de wijk.... Je moet wel een ongelooflijk knappe socioloog zijn om dat allemaal op te lossen."

Persagentschap Belga weet dat een kleine delegatie van actievoerders rond 19.45 uur werd ontvangen door de burgemeester en het schepencollege.

"Wij komen niet terug op de beginselen van dit plan," reageert Marc Weber, kabinetschef van burgemeester Cecile Jodogne (Défi) aan BRUZZ. "We passen het project vandaag al aan om tegemoet te komen aan de verzoeken die zijn gedaan. We openen de filter bij het Paviljoenplein in de richting van Liedts, Gallait, Navez."

De situatie zal dagelijks worden geanalyseerd. Op korte termijn – nog vóór de zes maanden – evalueert het schepencollege de situatie samen met de bewoners van de straten in de betrokken wijken.

Ook laat Weber nog weten dat de gemeente nog nooit zoveel heeft gecommuniceerd over een project als over het circulatieplan. "Toch zullen we nog meer aanvullende en meer persoonlijke communicatie opzetten om burgers bewust te maken van het project."

Verkeersborden die onderweg worden losgeschroefd gaan mee naar naar het Colignonplein.

Yassine Ahmidoe was één van de buurtbewoners die gisteren ontvangen werden door de burgemeester.

De actievoerders komen samen op het Colignonplein, waar ook meerdere mensen speechen.

Ook gemeenteraadslid Georges Verzin (ex-MR, nu onafhankelijk) neemt plaats op het spreekgestoelte.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni