Tegen 2035 wil het Brussels Gewest in totaal beschikken over 22.000 publiek toegankelijke oplaadpunten. Het selecteerde daarvoor elf nieuwe oplaadprojecten, waaronder ultrasnel laden, voor elektrische voertuigen die het met 500.000 euro zal ondersteunen. Dat heeft minister van Energie en Klimaatverandering Alain Maron (Ecolo) donderdag bekendgemaakt.
Tegen 2035 moet Brussel 22.000 publiek toegankelijke oplaadpunten tellen
In Brussel is de installatie van oplaadpunten voor elektrische voertuigen, zowel op als naast de weg, een belangrijk deel van de klimaattransitie. Volgens minister Maron zijn er momenteel ongeveer 2700 oplaadpunten beschikbaar voor het publiek, zes keer meer dan eind 2019.
In 2023 zullen in de straten van de hoofdstad ongeveer 1.400 bijkomende oplaadpunten worden geïnstalleerd dankzij het ChargyClick-programma van Sibelga, op verzoek van het Gewest. Elke Brusselaar zal dan binnen 150 meter van zijn woning over een oplaadpunt beschikken.
Tegelijkertijd heeft het Brussels Gewest besloten de particuliere actoren aan te moedigen hun aanbod in parkeergarages te ontwikkelen. Daarom werd onlangs een oproep georganiseerd met extra steun voor innovatieve projecten van particuliere spelers om snelladers te installeren of echte oplaadpunten te creëren.
Projecten
In totaal kunnen elf projecten rekenen op financiële ondersteuning van het Gewest. Het gaat om vier laadhubs, goed voor samen 116 laadpunten in publieke parkings in Anderlecht, Jette en Brussel-centrum, vier supersnelle laadinstallaties, met elk vier laadpunten, om standaardbatterijen in een tiental minuten tot 80 procent te kunnen opladen in Oudergem, Etterbeek, Evere en Brussel, twee laadpunten voor bestelwagens en vrachtwagens, en tot slot een project met 43 laadpunten voor elektrische taxi's.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , oplaadpalen , Alain Maron , Sibelga