'Klimtexpo afgelast door probleem met erfgenamen Stocletpaleis'
Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboorte van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt, regent het toptentoonstellingen in Wenen. Vele expo's in minstens 11 topmusea belichten er leven en werk van de topmeester van de Jugendstil, tevens vooraanstaand lid van de Wiener Secession.
Werelderfgoed
Ook Brussel had een graantje moeten meepikken van de Klimteuforie, want met het Stocletpaleis bevindt het absolute meesterwerk van de Wiener Secession zich in Brussel (Sint-Pieters-Woluwe). Het gebouw van Josef Hoffmann, door de Unesco erkend als werelderfgoed, bevat trouwens een fries van Gustav Klimt in de eetzaal. De intense band tussen de de twee coryfeeën van de Weense kunst net vóór en aan het begin van de 20ste eeuw zou dan ook centraal staan op de tentoonstelling, die van 30 maart tot 1 juli zou doorgaan in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG).
Maar de tentoonstelling is dus afgelast. De kern van het ensemble wordt momenteel geëxposeerd in het Belvedere in Wenen. Wie wil genieten van het prachtige oeuvre van Gustav Klimt en de Wiener Secession boekt beter een ticket naar de Oostenrijkse hoofdstad. Nochtans was over de tentoonstelling al gecommuniceerd door het KMKG.
Erfgenamen
"Door een conflict met de erfgenamen van het Stocletpaleis kunnen we uiteindelijk niet beschikken over belangrijke meubelstukken," zegt Michel Draguet, directeur ad interim van het KMKG en directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). "U weet dat er een proces was met het Brussels Gewest over de toekomst van het gebouw. Een deel van de familie staat nu niet meer positief tegenover dit soort projecten. En zonder het meubilair heeft een expo over het Stocletpaleis niet echt zin."
Crisis
In het geval van de dinsdag afgelaste expo 'Dalí, Magritte, Miró'. Het surrealisme in Parijs', die van 16 maart tot 15 juli had moeten plaatsvinden in de KMSKB, heette het aanvankelijk dat er problemen waren met bruiklenen. Tegenover FM Brussel zegt Draguet nu dat vooral de crisis en het verminderde budget voor de musea meespeelde in de beslissing. "Een expo als die over het surrealisme betekent een begroting van ongeveer 2 miljoen euro. En de federale instellingen moeten ook inleveren. We hebben beslist om in 2012 alle middelen voor grote expo's te zetten op een expo over Jordaanse kunst." Volgens Draguet zal de tentoonstelling over het surrealisme toch in Bruussel te zien zijn, maar dan in 2016, want dan zouden de besparingen achter de rug zijn.
Kunstliefhebber
Ook een andere expo in het KMKG, rond Germaine Van Parys, een pionier van de Belgische documentaire fotografie, is met een jaar is uitgesteld. Nochtans was ook die tentoonstelling aangekondigd voor de lente van 2012.
Hiermee ziet Brussel op korte tijd drie belangrijke tentoonstellingen aan zijn neus voorbijgaan, die elke kunstliefhebber al in zijn agenda had aangekruist.
De federale culturele instellingen
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.