Heuglijk nieuws voor wie een overstap naar het onderwijs overweegt: vanaf september telt opgebouwde ervaring in een andere sector eindelijk mee voor de berekening van je loon. Meestal gaat het over maximaal acht jaar, voor praktijkvakken kunnen zij-instromers voortaan tot 18 jaar ervaring laten meetellen. De Vlaamse maatregel moet meer mensen de stap naar het onderwijs, dat al lang met tekorten kampt, doen zetten.
Anciënniteit uit andere sectoren telt voortaan mee voor nieuwe leerkrachten
Het lerarentekort in Brussel wordt elk jaar nijpender. De bevolking blijft groeien, en het Nederlandstalige onderwijs wordt almaar populairder, waardoor de vraag naar ervaren leerkrachten toeneemt. Aan de aanbodkant studeren niet genoegen leerkrachten af, en bovendien vertrekken veel Vlaamse leerkrachten na een paar jaar weer uit Brusselse scholen voor een job dichter bij huis.
Het is dan ook geen verrassing dat leerkracht in basisonderwijs, leerkracht Nederlands in het Franstalige basisonderwijs, en leerkracht in het secundair ook dit jaar weer op de knelpuntberoepenlijst van View.brussels, het Brussels Observatorium voor Werk en Opleiding prijken.
Om iets aan dat structurele en groeiende tekort te doen kondigde VGC-Collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) vorige zomer al aan te onderzoeken of zij-instromers hun anciënniteit zouden kunnen meenemen, iets wat vanuit het werkveld al lang werd geopperd. Om mensen over de streep te trekken om voor de klas te gaan staan, helpt het als ze aan een hoger salaris kunnen beginnen. Dat werd uiteindelijk ook vastgelegd in het Vlaamse regeerakkoord, zij het enkel voor knelpuntvakken.
Basis en secundair
Om te bepalen welke zij-instromers niet vanaf nul hoeven te herbeginnen in het onderwijs, kijkt de Vlaamse regering naar de knelpuntenlijst van de VDAB. Voor leerkrachten secundair gaat het vooral om technische vakken, wiskunde, Frans en Nederlands in de grote steden. Leerkracht basisonderwijs is in alle grote steden een knelpuntberoep.
De opgebouwde anciënniteit van zij-instromers die in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs les komen geven, kan dus vanaf september erkend worden, bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). In het basisonderwijs en voor algemene vakken in het secundair gaat dat tot maximaal acht jaar anciënniteit, voor praktijkvakken kunnen zij-instromers voortaan tot 18 jaar anciënniteit meenemen naar hun nieuwe baan in het onderwijs.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Economie , zij-instromer , knelpuntberoepen , knelpuntberoep
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.