In totaal zijn er in Brussel 350 plaatsen in het secundair Onthaalonderwijs voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN). Bij de start van het nieuwe schooljaar zijn nagenoeg al die plaatsen reeds volzet.
Recordaantal inschrijvingen in Nederlandstalige OKAN-klassen
De plekken zijn verdeeld over vier scholen in Brussel: in het GO! Meertalig Atheneum in Woluwe zijn er veertig plaatsen, in het Sint-Guido Instituut in Anderlecht negentig, in Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe zestig en in het Hoofdstedelijk instituut Anneessens-Funck nog eens 160.
“De afgelopen jaren waren die plaatsen pas na de paasvakantie volzet”, zegt Yasmina Gyselinck, OKAN-coördinator van het Hoofdstedelijk instituut Anneessens-Funck. “Dit schooljaar ziet het ernaar uit dat alle 160 plaatsen vanaf midden september volzet zullen zijn.”
Ook in het Sint-Guido Instituut in Anderlecht zijn intussen alle plaatsen volzet.
Leerplicht
“Dit betekent dat er later dit schooljaar geen plek meer vrij is in het Nederlandstalig onthaalonderwijs in Brussel voor nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar”, aldus Gyselinck.
“Kinderen en jongeren hebben vanaf de zestigste dag na aankomst in België leerplicht. In Brussel betekent dit dat ze later op het schooljaar genoodzaakt zijn om secundair onthaalonderwijs te volgen in het Franstalig onderwijs”, gaat ze verder.
Volgens de coördinator is een deel van het plaatstekort te verklaren door het gebrek aan leerkrachten. “Daardoor vonden we geen leerkrachten om in onze OKAN-werking te plaatsen en konden we ook geen extra plekken creëren”, vertelt ze. “Anderzijds is er ook de Oekraïne-crisis die daar een rol in heeft gespeeld.”
Ans Persoons (One.Brussels), schepen voor Nederlandstalig(e) Aangelegenheden en Onderwijs, bracht vandaag een bezoek aan een OKAN-klas in het Hoofdstedelijk instituut Anneessens-Funck.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.