De tuchtcommissie heeft de zwaarst mogelijke sanctie uitgesproken ten aanzien van Emir Kir. Hij wordt uit de PS gezet. De gevolgen voor de partij zijn niet te onderschatten. Drie cruciale vragen.
Emir Kir uit de PS: wat nu?
Lees ook: Het brokkenparcours van Emir Kir
1. Kan Emir Kir nog burgemeester blijven?
De lokale besturen genieten een hoge mate van autonomie. Emir Kir kan dus in principe gewoon burgemeester blijven van Sint-Joost tot 2024, zelfs al is hij partijloos. Toch wordt dat geen walk in the park. Vandaag heeft Kir een ruime meerderheid van 19 gemeenteraadsleden (op de 29). Grote vraag is hoe de gemeenteraadsleden zich zullen positioneren. Die zullen moeten kiezen. Blijven ze in het kamp van Kir, dan komen ze in conflict met de PS. Misschien hebben ze hier en daar een mandaat voor die partij. Dat riskeren ze te verliezen. Hun toekomst binnen de PS wordt heel onzeker.
Alles hangt er wél vanaf hoe de PS de zaak beoordeelt. Zal de partij even streng zijn voor wie Kir steunt, als voor Kir zelf? Dat zal de komende weken duidelijk worden.
Vraag is ook wat de SP.A gaat doen. Die zit mee in de meerderheid. En heeft zelfs een schepen in Sint-Joost.
Kiezen de gemeenteraadsleden en schepenen massaal voor de PS, dan verliest Kir zijn meerderheid in de gemeente en kan de gemeente niet meer bestuurd worden. Mogelijke opvolgers van Kir zijn dan Philippe Boïketé of Ahmed Medhoune. Met hen zou de PS in Sint-Joost een nieuwe start kunnen maken.
Kir zou nog aansluiting kunnen zoeken bij een andere partij, maar de kans is klein dat andere partijen hiervoor staan te springen. Daarvoor is het imago van Kir te veel beschadigd.
En dan is er nog de voogdij. De gemeenten zijn autonoom, maar hangen, voor subsidies en goedkeuringen, steeds meer af van het Brussels Gewest. De Brusselse regering zal ongetwijfeld met veel meer aandacht naar de gemeentelijke beslissingen kijken. Zo zijn er klachten van de oppositie omdat Kir de wet op de openbare aanbestedingen niet zou respecteren, en massale aanwervingen doet zonder vacatures. Een strengere controle hierop kan Kir zuur opbreken.
2. Wat betekent dit voor de formatie van de federale regering?
Emir Kir is naast burgemeester ook Kamerlid. Voor de vorming van Paars-Groen, een van de pistes voor de nieuwe federale regering, zijn alle zetels broodnodig. Ook die van Emir Kir. Meer nog: zonder Kir heeft Paars-Groen slechts 75 zetels op de 150. De PS heeft hier zeker rekening mee gehouden in haar beslissing. Cynici zouden zelfs kunnen zeggen dat beslissing om Kir uit te sluiten is gebeurd met nieuwe federale verkiezingen in het achterhoofd. Zo kan de PS met een mooi blazoen naar de kiezer. En een herverkiezing van Kir in het federaal parlement is niet evident. Daarmee is het probleem 'Emir Kir' helemaal van de baan.
3. Wat betekent dit voor de Brusselse Parti Socialiste?
Emir Kir brengt 18.500 stemmen aan. Dat is niet niks. Hij is een van de Brusselse stemmenkampioenen van de PS. Alleen Ahmed Laaouej doet beter. Die stemmen riskeert de PS te verliezen, zeker als Emir Kir met een nieuwe partij op de proppen komt. Die kan heel wat (Turkse) stemmen wegzuigen bij de PS.
Problematisch is verder dat Emir Kir openlijk steun heeft gekregen van enkele prominente Brusselse PS’ers als Rachid Madrane en Bea Diallo. En Kir heeft ongetwijfeld nog meer medestanders. Hij verwees er zelf naar. De huidige voorzitter Ahmed Laaouej heeft zeker niet de hele partij achter zich. Het zal veel diplomatie vergen om de Brusselse PS terug op één lijn te krijgen.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek , Emir Kir , PS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.