Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Meertaligheid

| Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Meertaligheid.

Gatz: 'Dit jaar wel op schema bij inning onroerende voorheffing'

BVR
© BRUZZ
04/11/2019

Na de groeipijnen van vorig jaar lijkt Brussel de inning van de onroerende voorheffing langzaamaan meester te worden. Zo zijn de meeste aanslagbiljetten al verzonden en is de Be Home-premie automatisch verrekend. Toch ontving de administratie ook dit jaar alweer 23.000 vragen of opmerkingen van belastingplichtigen.

Het was parlementslid Emmanuel De Bock (Défi) die de problemen van vorig jaar nog eens aan de kaak stelde. In het eerste jaar dat de Brusselse in plaats van de federale regering de onroerende voorheffing mocht innen, liepen immers vele zaken fout.

Eigenaars die normaal werden vrijgesteld, zoals zij die verhuren via een sociaal verhuurkantoor, kregen toch een aanslagbiljet. Ook waren er fouten bij de korting voor gezinnen met kinderen. In totaal waren er maar liefst 47.000 ‘interacties’ tussen belastingplichtige en administratie, volgens De Bock een goeie indicatie van de problematische start van de inning.

1 jaar later

Ook dit jaar bereikten berichten over problemen met aanslagbiljetten onze redactie. Maandag wou Défi-parlementslid De Bock weten of de problemen zijn opgelost, en dat blijkt in grote mate het geval te zijn. Zo zijn er van die 47.000 vragen uit 2018 nog een kleine 5.000 over, wist bevoegd minister Sven Gatz (Open VLD) te vertellen in de commissie Financiën. Het gaat dan vaak om dossiers zoals de Openbare Vastgoedmaatschappijen of vragen die een interactie vereisen met het Kadaster.

Over dit jaar zijn er wel al weer 23.110 nieuwe interacties, maar in zeker 10.000 gevallen gaat het om informatievragen, en in bijna 8.000 gevallen ging het om aanvragen voor een afbetalingsplan. Er waren maar 1.236 bezwaren.

Die daling wordt deels verklaard door het succes van het nieuwe digitale platform MyTax, waar belastingsplichtigen onder andere bij een chatbot terechtkunnen, waardoor ze minder de administratie zelf moeten aanspreken.

Be Home

Dat er toch nog zoveel interacties zijn, komt doordat 91,5 procent van de ruim 370.000 aanslagbiljetten al verstuurd is. Voor het grote merendeel van de 183.344 daarvan die zelf hun enige woning bewonen, staat de Be Home-premie daarbij al automatisch verrekend. Die korting - ter compensatie van de verhoogde onroerende voorheffing - werd trouwens al geïndexeerd, waardoor men nu 130 in plaats van 120 euro krijgt.

“We zitten op schema”, vatte Gatz de operatie samen. “Uiteraard kunnen klachten nooit uitgesloten worden, maar we doen er alles aan om die tot een minimum te beperken.”

Mocht u toch menen teveel te moeten afdragen, dan raadt Brussel Fiscaliteit aan het bedrag toch te betalen. “Zo kunnen eigenaars wier bezwaar wordt afgewezen, nalatigheidsintresten vermijden. Als spreekt het voor zich dat onverschuldigde bedragen worden terugbetaald”, aldus de minister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Be Homepremie , onroerende voorheffing , belastingen , inning

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni