Koekelberg zal zich inzetten om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Dat zegt schepen Tinne Van der Straeten (Groen). De gemeente kondigt - als eerste in België - daarvoor de noodtoestand af, en rolt de komende weken een klimaatplan uit. "Watermaal-Bosvoorde heeft laten zien dat het kan."
Koekelberg kondigt noodtoestand af om klimaatdoelstelling te halen
Lees ook: Politieke week over het voorstel van Leisterh: ‘Veel Franstaligen in de gordijnen gejaagd'
Het uitroepen van de noodtoestand voor het klimaat kwam er na een een uitgebreide motie van meerderheidspartijen Groen-Ecolo en PS over zero plastic en zero afval. In België is Koekelberg zo de eerste gemeente die deze noodtoestand uitroept. In het buitenland deden steden als San Francisco, Los Angeles en landen als het Verenigd Koninkrijk, Schotland, Wales en Ierland dat al eerder.
Lichtend voorbeeld daarbij is Watermaal-Bosvoorde. Dat haalt nu al de klimaatdoelstellingen van 2030. Volgens burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) is dat het resultaat van een efficiënt lokaal klimaatplan. Vooral de gemeentelijke gebouwen hebben flink bespaard op energieverbruik.
De gemeente Koekelberg wil nu zijn voorbeeld volgen. "Koekelberg komt van dertig jaar MR-beleid, dus we moeten van bijna nul beginnen," zegt schepen Tinne Van der Straeten (Groen). "Maar het succes van Deleuze toont aan dat het kan."
Gemeentelijk aankoopbeleid
Om de klimaatdoelstellingen te halen, rolt het college de komende weken een participatief klimaatplan uit, met onder meer een aankoopbeleid of regels over de manier waarop ambtenaren zich verplaatsen.
Ook zullen gemeentelijke gebouwen worden geïsoleerd, net als de gemeentelijke woningen en de scholen. De verlichting in die gemeentelijke gebouwen wordt LED. "De eerste stappen daarvoor moeten nog worden gezet," zegt Van der Straeten.
Wel is er al budget vrijgemaakt voor de renovatie van gemeentelijke woningen. Het gaat om een bedrag van 300.000 euro voor dubbele beglazing en nieuwe verwarmingsketels.
Verbod op plastic
Tot slot gaat de gemeente een zero-waste beleid voeren. "We moeten de hand in eigen boezem steken, en zelf het goede voorbeeld geven," zegt schepen Van der Straeten. Daarom werd maandagavond een motie aangenomen die onder andere voorschrijft om het gebruik van plastic in alle gemeentelijke diensten van de gemeente te bannen.
België kan de klimaatdoelstellingen nog halen, zo meldden VUB-onderzoekers Willy Baeyens en Hubert Rahier vorige maand op basis van wetenschappelijke cijfers. Daarvoor is wel een ambitieus energietransitieplan nodig, en zullen ook burgers zelf een inspanning moeten leveren.
Lees meer over: Koekelberg , Politiek , klimaatdoelstellingen , tinne van der straeten , Olivier Deleuze , Ahmed Laaouej
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.