Een groep mensen zonder papieren heeft zaterdagnamiddag, samen met sympathisanten een gebouw bezet aan de Emile de Motlaan in Brussel. Dat meldt een woordvoerder van de actievoerders. Een vijftigtal personen zijn het gebouw binnengedrongen, terwijl een honderdtal anderen voor het gebouw op straat stonden. Met hun actie willen de bezetters de aanhoudende crisis in de opvang van vluchtelingen en asielzoekers aanklagen.
Mensen zonder papieren bezetten nieuw gebouw in Brussel
De actie gaat uit van het Collectif des Sans-Papiers Bénévoles Integrés de Bruxelles (CSPBIB) en sympathisanten uit verschillende lagen van de bevolking en het maatschappelijk middenveld. "We doen een oproep aan de lokale gemeenschap en overheden tot solidariteit, nu de sans-papiers en daklozen van deze stad, de 'hoofdstad van Europa', keihard getroffen worden door de woon- en opvangcrisis", zegt een woordvoerder van de actievoerders.
"Deze mensen, bij wie er families met kinderen zijn, moeten hun toevlucht nemen tot leegstaande gebouwen omdat er te weinig betaalbare woonsten zijn, en omdat ze geconfronteerd worden met administratieve moeilijkheden en sociale noodsituaties."
De bezetters komen van een ander pand uit Watermaal-Bosvoorde waar ze binnen een week zouden worden uitgezet. Hun nieuwe woonst blijkt echter al te klein te zijn om iedereen op te vangen. "We zoeken nog naar oplossingen waarbij bijvoorbeeld de mannen nog zouden verplaatsen terwijl de vrouwen en kinderen hier blijven", klinkt het.
Regularisatie
"De bezetting is een manier om niet alleen onderdak te vinden maar ook een regularisatie van alle sans-papiers te eisen", klinkt het verder.
"Wij steunen hen in die eis. België heeft verschillende mensenrechtenverdragen ondertekend, mensen die al meer dan tien jaar op dit grondgebied zijn op arbitraire wijze en zonder enige vorm van rechtvaardiging het recht op wonen, arbeid, en gezondheidszorg ontzeggen, gaat in tegen elke vorm van menselijke waardigheid."
Volgens de actievoerders moet de federale regering werk maken van een regulariseringspolitiek, op basis van duidelijke en permanente criteria, die de mensenrechten respecteren.