Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

| Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (bevoegdheid gedelegeerd door Minister Sven Gatz.)

Pascal Smet betreurt afwezigheid Vlaamse regering in Senegal

© Belga
24/05/2023
Updated: 24/05/2023 19.51u

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels - Vooruit) betreurt dat Vlaanderen niet politiek vertegenwoordigd is tijdens de Belgische economische missie in Senegal. Smet is er wel bij, net als federale en Waalse politieke vertegenwoordigers.

Brussels staatssecretaris Pascal Smet, verantwoordelijk voor onder meer Buitenlandse Handel en Stedenbouw, heeft tijdens de prinselijke missie in Senegal de nieuwe stad Diamniadio bezocht. Die moet de drukke hoofdstad Dakar ontlasten.

De stad ligt op een veertigtal kilometer van Dakar. De Senegalese regering legde de locatie vast in 2013-2014 en sindsdien zijn al enkele imposante gebouwen opgetrokken, zoals de Cité des Nations Unies, de Dakar Arena en een nieuw voetbalstadion met 55.000 plaatsen. Het liet de Brusselse staatssecretaris niet onberoerd.

Op termijn willen de Senegalese autoriteiten in Diamniadio onder meer ook 40.000 woningen bouwen, een vijftiental ministeries, een universiteit en een financieel district. Die worden onderverdeeld in vier "thematische" arrondissementen, gescheiden door al bestaande wegen.

Met moderne infrastructuur wil Senegal zich positioneren als culturele stad op internationaal niveau. Het trok bijvoorbeeld de Olympische Jeugdzomerspelen van 2026 aan.

Smet stelde vast dat er ondanks de goede aanpak nog veel uitdagingen blijven, met name op vlak van mobiliteit. Hoewel bereikbaar met de trein via een lijn naar de luchthaven Blaise Diagne, "blijft de stad erg gericht op de auto". Daar stond ook Brussel voor bekend. De staatssecretaris deelde bij het bezoek de lessen die Brussel op dat vlak heeft geleerd "uit zijn fouten".

Zonder Vlaanderen

De Vlaamse regering vond Senegal "politiek en economisch niet belangrijk" genoeg om een minister mee te sturen, valt te horen op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Tot onvrede van Smet, die meent dat België gezamenlijk vertegenwoordigd moet blijven. Vooral ook "omdat er kansen liggen voor Vlaanderen" en er veel Vlaamse bedrijven deelnemen aan de missie onder leiding van prinses Astrid.

"Er is wel een stevige delegatie van handelsagentschap Flanders Investment & Trade (FIT) mee om de nodige contacten te leggen en onderhandelingen te voeren." De afwezigheid is geen politiek statement, aldus het kabinet. "We maken keuzes. De agenda van buitenlandse missies was na de covidperiode al goed gevuld. De minister-president wil nu politiek aanwezig zijn in Vlaanderen."

Er zijn jaarlijks maar een tweetal prinselijke missies. Naast Senegal staat dit jaar nog Australië op de agenda. Vorig jaar waren er drie zendingen: naar Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Toen reisde Jambon wel telkens mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Pascal Smet , Senegal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni