Rapport Kir/Madrane: Maar een paar procentjes vooruit

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
02/04/2014

BDW maakt het rapport op van Emir Kir en zijn opvolger Rachid Madrane, staatssecretaris voor Openbare Reinheid. De stadskrant vroeg ook het oordeel van Beatrice Fraiteur (oppositie, FDF) en Annemie Maes (meerderheid, Groen).

Het Brussels Gewest wil tegen 2020 50 procent van het afval recycleren. Dat doel is onder Emir Kir en zijn opvolger Rachid Madrane maar een paar procentjes dichterbij gekomen. Kir maakte in januari 2010 het sorteren verplicht, een belangrijke maatregel die aanvankelijk effect had: het aandeel gerecycleerd afval steeg prompt van 25 naar 28 procent. Maar toen viel het stil en vandaag zit Brussel nog steeds onder de 30 procent.

Dit komt ook doordat enkele – meermaals aangekondigde – initiatieven om de berg restafval te verkleinen niet echt van de grond kwamen: de ophaling van keukenafval, de uitbreiding van het aantal containerparken, de bouw van een biogaseenheid in Vorst, die organische afval moet omvormen tot groene stroom. Ook is er nog geen plan om de witte zak duurder te maken dan de gekleurde om zo het sorteren te bevorderen.

Wat Kir wel voor elkaar gekregen heeft? Sinds 2012 wordt in heel het gewest tuinafval opgehaald, de containerparken zijn nu elke dag open en het recyclagecentrum Ecopool begint voorzichtig vorm te krijgen. Madrane, die pas een goed jaar bezig is, beloofde opnieuw meer containerparken en een algemene gft-ophaling. En hij wil de slechte kwaliteit van de zakken aanpakken.

De netheid ten slotte: de vuilniswagens doen trouw hun ronde, maar Brussel blijft een vuile stad, zo vinden velen. Met dank natuurlijk aan de viespeuken onder de Brusselaars. Volgens Kir valt het allemaal mee: vuil is een subjectief aanvoelen, zo zei hij in deze krant.

Het oordeel van Beatrice Fraiteur (oppositie, FDF)

“Ik ben niet te spreken over het afval- en netheidsbeleid van de afgelopen vijf jaar. De Brusselse straten liggen er vuil bij, de vuilnisbakken puilen uit. Waarom kan een stad als Parijs proper zijn en Brussel niet?”

“Bovendien werden alle projecten van selectieve ophaling voortdurend uitgesteld. De biogascentrale bijvoorbeeld, daar was al sprake van in 2009. En hoeveel keer heeft men niet aangekondigd dat er containerparken zouden bijkomen? Ook werd gezegd dat, aangezien de Brusselaar nu thuis moet sorteren, er in de openbare ruimte sorteervuilnisbakken zouden komen. Behalve aan twee, drie scholen, heb ik er geen gezien.”

“Sinds vorig jaar worden de blauwe en gele zakken afwisselend om de week opgehaald, een hele slechte zaak. Het heeft het sorteren alleen maar moeilijker gemaakt. En Brussel loopt al zo achter op dat vlak. De zakken die verkeerd zijn buitengezet, blijven soms dagen op de stoep staan. Bovendien leidt het tot een stockageprobleem, zeker voor mensen die klein behuisd zijn. Grote families hebben al gauw twee, drie blauwe zakken, die ze dan maar op het balkon vooraan zetten. Ik heb gelukkig een tuintje maar daar staan soms ook drie blauwe en zes gele zakken.”

Het oordeel van Annemie Maes (meerderheid, Groen)

“Emir Kir heeft ervoor gezorgd dat het groenafval in heel het gewest wordt opgehaald. Ook zijn de containerparken nu zeven dagen op zeven open en kan je er met meer soorten afval terecht. Dat is een belangrijke uitbreiding. En binnenkort zullen de gemeentelijke containerparken voor alle Brusselaars worden opengesteld.”

“Toch ben ik niet zo tevreden over het afval- en netheidsbeleid van Kir. Hij heeft het netheidsprobleem altijd geminimaliseerd. Zo zijn er nauwelijks publieke toiletten bijgekomen. En met ons voorstel voor een systeem van statiegeld voor blikjes heeft hij uiteindelijk niets gedaan. Terwijl overal in Brussel blikjes rondslingeren.”

“Het netheidsprobleem kan je voor een stuk oplossen door de afvalverwerking beter te organiseren. Maar Kir heeft een andere visie op afval. Wij zien afval als een grondstof die gevaloriseerd kan worden. Kir gelooft daar niet in. Voor sorteren en recycleren heeft hij weinig aandacht.”

“Madrane kwam er pas op het einde. Hem wil ik het voordeel van de twijfel geven.”

Het regeringsrapport

Zes partijen op één lijn krijgen is geen vanzelfsprekendheid. Nochtans was dat de taak waar de Brusselse regering voor stond. Hoe hebben de ministers en staatssecretarissen het ervan afgebracht? BDW maakt de balans op met het regeerakkoord in het achterhoofd en laat ook parlementsleden aan het woord, van meerderheid en oppositie. Tot slot beoordelen we op dezelfde manier de Brusselse minister in de Vlaamse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Het regeringsrapport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni