Het belooft een meer dan pittig actuadebat te worden in de plenaire zitting deze namiddag in het Brussels parlement. Nadat Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) in het kader van de 'Urban Summit' Iraanse vertegenwoordigers naar hier haalde, wil de oppositie de staatssecretaris voor Europese en Internationale Betrekkingen aan de tand voelen. Zowel N-VA, CD&V als Jong MR vragen zich af of hij nog kan aanblijven, en vragen om ontslag.
Uit meerdere hoeken klinkt vraag om ontslag staatssecretaris Smet
De ultraconservatieve burgemeester van Teheran, Alireza Zakani, werd begin deze week voor de start van Urban Summit ontvangen in het stadhuis van Brussel. Zakani's aanwezigheid lokte daarna steeds fellere politieke reacties uit. Zakani was vroeger hoofd van de Basij, de vrijwilligerstak van de Revolutionaire Garde, die protesten bloedig neerslaan. Als burgemeester van Teheran scherpte Zakani de hoofddoekverplichting aan en greep hij hard in tijdens de grootschalige protesten tegen het regime.
Vrijdagnamiddag wordt de zaak besproken tijdens de plenaire zitting van het Brussels parlement.
"De rol die Pascal Smet hierin speelt, is opnieuw heel schandelijk voor Brussel," zegt Mathias Vanden Borre, Brussels parlementslid voor oppositiepartij N-VA aan BRUZZ. "Wat we weten uit de verklaringen, onder meer van Lahbib, is dat hij uit alle mogelijke manieren druk heeft uitgeoefend om die burgemeester van Teheran naar hier te krijgen."
"En mogelijk zijn er ook contacten geweest met Rusland, om Russische vertegenwoordigers naar hier te krijgen om die te ontvangen in het Stadhuis van Brussel. Dat is onbegrijpelijk."
Verontschuldigingen
Het N-VA-parlementslid wil duidelijkheid over de vraag waarom er werd aangedrongen om de Iraniër naar hier te krijgen en vraagt zich af hoe Smet kan aanblijven. "Ik denk dat hij zichzelf in vraag moet stellen als staatssecretaris: is dit geen bijzonder zware fout die ik heb gemaakt? En moet ik niet zelf mijn conclusies trekken?"
MR-fractievoorzitter David Leisterh vindt dat Smet zich "minstens moet verontschuldigen, vooral naar de vrouwen die onderdrukt worden en voor het imago van Brussel."
"Hij heeft zeker een politieke fout begaan, dat weten we allemaal. Hij heeft verschillende keren de negatieve adviezen niet gezien of niet willen zien en erop aangedrongen dat die mensen naar hier komen. Ik zie het nut niet."
Jong MR gaat nog een stap verder dan Leisterh en eiste gisteravond in een persbericht al het ontslag van de staatssecretaris van one.brussels-Vooruit.
CD&V noemt het initiatief van Smet "onbegrijpelijk" . "Iran is een land, een regime waar honden meer rechten hebben dan vrouwen, waar homoseksuelen in de gevangenis belanden in het beste geval of zelfs vermoord worden," zegt parlementslid Bianca Debaets aan BRUZZ. "Waar onschuldige buitenlandse burgers 400 dagen worden opgesloten. Blijkbaar voor mensen uit dat regime rolt Smet de rode loper uit. Ik denk dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen."
"Hij heeft heel duidelijk gelobbyd om toch visa uit te reiken. Ik denk dat hij beter de eer aan zichzelf houdt en dat betekent opstappen. Je kan geen deel uitmaken van de Brusselse regering waar we mensenrechten hoog op de agenda zetten, en vervolgens een schurkenstaat steunen."
Lahbib
Fouad Ahidar, partijgenoot van Smet en voorzitter van de one.brussels-Vooruit-fractie springt in de bres voor zijn staatssecretaris. "Ik weet niet of hij heeft aangedrongen, maar ik weet één zaak: Smet en Brussel zijn gastheer. Hij moest dat organiseren, dat is een diplomatieke zaak. Alle landen zijn hier vertegenwoordigd, hij is niet de persoon die gaat beslissen wie hier mag komen of niet. Hij heeft een mail gestuurd om een visum te geven aan alle autoriteiten, waaronder ook Teheran."
Volgens Ahidar valt Smet niets te verwijten. "Het is nog altijd aan mevrouw Lahbib als minister van Buitenlandse Zaken, in samenspraak met Binnenlandse Zaken, om te beslissen wie het land in komt. Ik snap niet waarom er zo'n heisa is rond Smet."
Ontslag Pascal Smet
Lees meer over: Brussel , Politiek , Ontslag Pascal Smet , Pascal Smet , Brussels Parlement , Mathias Vanden Borre , Bianca Debaets
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.